Kim Lammers (l) na haar laatste wedstrijd voor Oranje samen met Ellen Hoog (m) en Maartje Paumen (r)
NOS Sport

Lammers: de meiden sturen 'we missen je'

De Nederlandse hockeyvrouwen spelen deze week bij de Champions Trophy in het Argentijnse Mendoza voor het eerst weer een groot toernooi zonder Kim Lammers. Na het WK van deze zomer, waar Oranje in eigen land wereldkampioen werd, nam Lammers afscheid van de nationale ploeg.

In twaalf jaar tijd droeg Kim Lammers tweehonderd keer het shirt van Oranje. Met Lammers in de spits won Nederland WK's, EK's en de Olympische Spelen van 2012.

Nu volgt Lammers de verrichtingen van het team zoveel mogelijk vanaf de bank. "Het is wel even gek om te zien, de eerste keer na mijn afscheid. Ik heb veel contact met de meiden. Ze sturen ook: we missen je. En dat geldt andersom net zo goed."

"Maar het is ook dubbel. International zijn is meer dan alleen de grote toernooien spelen. Dat is het mooiste wat er is. Maar daar horen ook intensieve, wekenlange trainingen bij. En die heb ik om heel eerlijk te zijn nog niet gemist."

De meiden sturen: we missen je.

Kim Lammers

Na het WK vertrok met Lammers ook bondscoach Max Caldas. Sjoerd Marijne nam het stokje over. Vanaf de bank zag Lammers dat haar oude ploeg de tweede wedstrijd bij de Champions Trophy gelijkspeelde tegen Nieuw-Zeeland (1-1).

De nieuwe bondscoach baalde, maar volgens Lammers is er nog geen man overboord. "Zoiets kan gebeuren. Daar moet je ook niet raar van staan te kijken met de wisselingen die hebben plaatsgevonden", aldus de oud-international.

Ook goede dingen

Want Lammers zag ook goede dingen gebeuren in Argentinië. "Ik vind dat je bij vlagen echt de kracht ziet van het Nederlandse dameshockey: de enorme versnelling bij de omschakeling. Dan zijn ze levensgevaarlijk", aldus de spits.

"Het is alleen soms een beetje onzorgvuldig. Dat heeft misschien met een stukje scherpte te maken. Ze moeten weer wennen aan elkaar en spelen weer op een ander veld. Het is misschien ook wel een stukje spanning bij de jonge meiden. Maar het gaat wel weer komen."

"Ik schrik niet van een gelijkspelletje. Je moet het ook wel een beetje tijd gunnen. Met Max hebben we in het begin ook wel eens een wedstrijdje gelijkgespeeld."

Een nieuwe Kim Lammers, dat moet je helemaal niet willen.

Kim Lammers

Lammers maakte in haar carrière als international 124 doelpunten. Tijdens haar laatste wedstrijd voor Oranje, de finale van het WK hockey in Den Haag, maakte ze het laatste doelpunt van de met 2-0 gewonnen wedstrijd. Met haar afscheid raakte Oranje dus een zeer trefzekere spits kwijt.

Lammers vindt het moeilijk om een echte opvolger aanwijzen, maar ziet wel dat er veel jong talent is. "Ik ben wel fan van Valerie Magis. Dat is echt een hele goede speelster. Van nature is ze middenvelder, maar ze staat nu in de spits. Ik vind haar heel gevaarlijk en dreigend. Ze is veel technischer dan ik, maar ik maakte misschien iets makkelijker goals. Magis zou wel een hele goede kunnen worden."

"En ook Roos Drost pikt haar doelpuntjes mee. Maar ook die is niet te vergelijken. Net zoals Ellen Hoog, die ook veel scoort vanuit het middenveld. Een nieuwe Kim Lammers, dat moet je ook helemaal niet willen. Er moet gewoon weer een unieke, mooie spits komen te staan."

Kim Lammers, ex-spits van Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl