Paus brengt historisch bezoek aan Turkije
Paus Franciscus begint vandaag aan een driedaags bezoek aan Turkije. Het is de vierde keer in de geschiedenis dat een paus Turkije bezoekt.
Hij begint zijn bezoek met een ontmoeting met de Turkse president Erdogan in Ankara. Daarna reist hij door naar Istanbul voor onder meer een gesprek met de leider van de Oosters-Orthodoxe Kerk.
"Turken zijn over het algemeen positief over de paus", zegt Gerrit Steunebrink van de universiteit van Istanbul. "Hij wordt heel vaak gezien als dé stem van christelijk Europa, al is dat niet helemaal terecht. Bovendien worden in het Midden-Oosten religieuze leiders altijd gerespecteerd en wordt het als een eer gezien dat hij op bezoek komt."
Slechte omstandigheden
Zijn bezoek aan Turkije komt op een moment van oplopende politieke spanningen in de regio. In Turkije wonen 1,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië. Veel mensen verwachten dat de paus Turkije zal wijzen op de moeilijke omstandigheden waaronder de vluchtelingen leven.
Ook zal Franciscus naar verwachting pleiten voor meer godsdienstvrijheid voor de christenen in het land en spreken over de spanningen aan de Turkse grenzen met Irak en Syrië.
Hoogfeest
Zondag viert hij samen met de orthodox-Byzantijnse gemeenschap het Hoogfeest van de apostel Andreas, die wordt beschouwd als de stichter van de christelijke kerk van Byzantium (nu Istanbul).
Steunebrink: "De christelijke gemeenschap in Turkije is klein, zo'n 100.000 mensen, maar de patriarch van Istanbul is de leider van alle oosters-orthodoxe kerken wereldwijd. Dan heb je het over miljoenen."
De paus zal in Istanbul ook de wereldberoemde Hagia Sophia bezoeken en de Sultan Ahmed-moskee, die beter bekend is als de Blauwe Moskee.