Duizenden gamers en supporters komen vandaag in Zweden bij elkaar tijdens Dreamhack, een groot toernooi voor gamers - en miljoenen fans kijken over het internet live mee. Dat soort toernooien zou de Nederlandse e-sportbond hier ook wel willen zien. Een lidmaatschap van NOC*NSF moet daarbij helpen.
De bond hoopt het lidmaatschap in 2015 voor elkaar te krijgen. Bij NOC*NSF zien ze er misschien wel wat in. "Wij hebben ook denksporten zoals dammen en schaken. Maar ook darts. Daarbij denk je ook je niet meteen echt aan sport."
Als we erkend worden door NOC*NSF kunnen we de sport veel groter maken. Dat betekent: meer publiciteit, toegang tot bedrijven en meer sponsorgeld.
Maar daar moet wel nog wat voor gebeuren. Belangrijkste vereisten: een beleidsplan maken en aansluiten bij SportAccord, de internationale federatie van alle Olympische en niet-Olympische sporten.
Professioneel gamer Koen "Koenzz" Schobbers speelt Trackmania, een racespel. Vorig jaar won 'ie 1500 dollar bij het WK Trackmania. "2013 was een goed jaar ja. Dat is niet vanzelfsprekend bij e-sports nog. Of op je stoel gamen echt een sport is? "Ja, mijn hartslag gaat omhoog als ik een wedstrijd moet spelen en ik ben 's avonds echt wel moe."
Met deze games kan je rijk worden
In 2014 konden pro-gamers het meest verdienen aan de game Defence of the Ancients 2 (Dota 2). Gamers speelden in de competitie The International 2014 om maar liefst 11 miljoen dollar. Tel je het prijzengeld van alle Dota-competities bij elkaar op, dan kom je uit op meer dan 20 miljoen dollar.
League of Legends levert in de pro-game-wereld nog altijd groot geld op. De League of Legends 2014 World Championship had een prijzenpot van meer dan 2 miljoen dollar. In totaal verdienden spelers meer dan 15 miljoen dollar.
Op de derde plaats staat de Call of Duty-serie. De afgelopen jaren kon er in het Call of Duty Championship steeds één miljoen dollar worden verdiend.
En dan zijn er nog talloze andere games waarmee je geld kan verdienen, zoals Starcraft II, World of Warcraft, FIFA en Counterstrike. Hier vind je een (onofficieel) lijstje met individuele grootverdieners.
In Nederland staat e-sport nog in de kinderschoenen. Wereldwijd is dat een ander verhaal. Het is een miljoenenindustrie met enorme bedragen aan prijzengeld. Van duizenden euro's tot enkele miljoenen. Dit jaar won een Chinees team bijvoorbeeld vier miljoen euro.
Ook de streaming-wereld richt zijn pijlen op e-sport. Amazon kocht de streamingwebsite Twitch voor bijna een miljard dollar. Op Twitch kijken de fans live mee.
Als het in de lijst van erkende sporten staat, betekent dat echt een boost voor de Nederlandse e-sportwereld. Sommige spellen zullen hier groter worden, er komt meer publiciteit.
Het mekka van de e-sport is Zuid-Korea. Daar is gaming een nationale sport. Stelletjes gaan gezellig naar gameclubs, of kijken op de bank naar een spelletje Starcraft II of League of Legends. En de gamers? Die zijn helden. De New York Times onderzocht recent nog de gamecultuur van de Zuid-Koreanen.
Game-deskundige David Nieborg was laatst nog in een gamecafé in het Amerikaanse Boston, en vindt e-sports zeker een echte sport. "Het is cultureel groot en heel internationaal. In tegenstelling tot veel andere sporten, die wel lid zijn van NOC*NSF."
Nieborg vraagt zich wel één ding af: wat vindt de sportkoepel ervan dat miljardenbedrijven als Activision Blizzard (5 miljard omzet) en Valve (Dota 2) achter de eSports zitten? "Die kunnen zo de stekker uit zo'n spel trekken."