Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker
NOS Nieuws

Juncker wil van 21 miljard 300 miljard maken

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Alle pogingen zijn tot nu toe mislukt. Niets lijkt te werken om de Europese economie aan de praat te krijgen. Daarom is het nu de beurt aan de nieuwe Europese Commissie. Zij komt morgen met een nieuw miljardenplan om het tij te doen keren, maar de inhoud ervan is vanavond via diplomaten al naar buiten gekomen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker zal de Europeanen beloven het gigantische bedrag van 300 miljard euro te investeren in de economie. Het mooie voor Juncker is: het hele plan kost hem maar 21 miljard.

Kleinere risico's

Het magische woord is hefboom. Juncker denkt dat particuliere investeerders, zoals banken en pensioenfondsen, veel geld hebben maar het niet durven uit te geven. Het risico dat je je geld kwijtraakt is te groot.

De commissie helpt die risico’s verkleinen door de eerste 21 miljard aan mogelijke tegenvallers voor eigen rekening te nemen. Juncker hoopt dat dit vangnet investeerders overhaalt om de andere 280 miljard bij te leggen.

De inleg van de Europese belastingbetaler moet dus worden vervijftienvoudigd door particulieren. Erg ambitieus, maar volgens betrokkenen zeker niet onmogelijk.

Europa loopt achter

Als het Juncker lukt om het geld bij elkaar te krijgen, is dat goed nieuws voor Europa. De Europese economie heeft tijdens de crisis ruim 700 miljard euro te weinig geïnvesteerd. Daardoor staan bouwprojecten stil, begint wetenschappelijk onderzoek steeds verder achterop te raken en krijgen jonge ondernemers met een goed plan nauwelijks een kans. Deze 300 miljard kan een deel van dat probleem oplossen en de Europese economie een zetje in de juiste richting geven.

De problemen van Europa zijn alleen niet zomaar opgelost met een zak geld. De economie in Europa is moe en heeft een opfrisbeurt nodig. De arbeidsmarkt moet worden gemoderniseerd, regels afgeschaft en ondernemerschap gesteund.

Stap voorwaarts

Die problemen zijn echter veel moeilijker op te lossen. 28 landen hebben vaak 28 belangen en dus komt nieuwe regelgeving maar moeizaam tot stand. De vraag die daarbij ook steeds boven de markt hangt: moet Europa al deze zaken wel gezamenlijk regelen? Een groeiend deel van de Europeanen ziet een Europese oplossing voor onze economische problemen steeds somberder in. Het is voor de Europese Commissie roeien tegen de stroom in.

Morgen wordt er in ieder geval een stap voorwaarts gezet. Hoe groot die stap is zal nog moeten blijken, maar Juncker rekent op 300 miljard. Over maximaal drie jaar weten we of het gelukt is en of de economie weer stevig groeit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl