Geheime diensten mogen ook via kabel afluisteren
De inlichtingendiensten AIVD en MIVD gaan ook via de kabel informatie onderscheppen. Nu kan dat in principe alleen maar via de telefoon of de ether. De ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Hennis van Defensie hebben aangekondigd dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 wordt aangepast.
Tegenwoordig verloopt 90 procent van de telecommunicatie via de kabel. De commissie-Dessens heeft in december 2013 al geconcludeerd dat de inlichtingendiensten ook op de kabel actief moeten zijn om hun werk goed te kunnen doen.
In 2011 werd al geconcludeerd dat het onderscheid tussen kabelgebonden en niet-kabelgebonden communicatie wat gedateerd was.
Spionage
Informatie onderscheppen is van fundamenteel belang, schrijven de ministers. "Of het nu gaat om het voorkomen van terrorisme, tegengaan van spionage, beschermen van digitale aanvallen en inzicht krijgen in bedreigingen voor de internationale rechtsorde", zo staat in de brief.
Voor de veiligheid van haar burgers is het "onontkoombaar" dat de diensten persoonsgegevens verzamelen en verwerken. Volgens de bewindspersonen betekent dit niet dat burgers ongericht afgeluisterd kunnen worden. "Burgers hoeven niet bevreesd te zijn dat de overheid in willekeurige e-mailconversaties meekijkt of telefoongesprekken afluistert."
Toestemming
Er komen drie fasen in het afluisteren van telecommunicatiegegevens: vergaren, voorbewerken en verwerken. De minister moet voor iedere fase vooraf toestemming geven.
Ongerichte onderschepping mag alleen bij communicatie die door de lucht gaat, zoals bij satelliet- en radioverkeer.
In 2011, het laatste jaar waarover gegevens bekend zijn, is 3331 keer toestemming gegeven voor het plaatsen van een tap op een internetverbinding.