De Astana-ploeg in de laatste etappe van de Tour de France met winnaar Vincenzo Nibali (gele trui)
NOS Wielrennen

'Niets is wat het lijkt bij de UCI'

De dopinggolf bij wielerploeg Astana wekt verbazing in de wielerwereld. "Dit roept eigenlijk nog meer vragen op", stelt NOS-commentator Maarten Ducrot.

De Kazach Victor Okisjev van de opleidingsploeg van Astana is voorlopig geschorst, nadat hij in mei positief getest was op het gebruik van anabole steroïden.

Okisjev is de vierde renner die in korte tijd tegen de lamp loopt bij Astana. In oktober werden Maksim Iglinski en Valentin Iglinski betrapt op epo-gebruik, Ilija Davidenok op anabole steroïden.

Vraagtekens

"Waarom komt dit op dit moment naar buiten? De resultaten van de test waren al lang bekend. Dus er moet een reden achter het tijdstip van dit nieuws zitten", stelt Ducrot.

"Dit is een onzichtbare renner, vrijwel niemand had van hem gehoord, dus dat maakt het allemaal nog vreemder. Ook van Astana zelf of de Kazachse bond hoorden we niets. Wat gebeurt daar allemaal achter de schermen?"

Wielrennen onder druk

De UCI zou volgens de wielercommentator bezig kunnen zijn met een charme-offensief. "Het wielrennen staat nog steeds onder druk. Thomas Bach van het IOC vertelde onlangs dat hij alleen nog maar pure, schone atleten op de Olympische Spelen wil."

"Dan is de timing van de UCI met dit persbericht curieus, maar het blijft speculeren", aldus Ducrot.

Licentie Astana

Astana is een kapitaalkrachtige ploeg die onder anderen Vincenzo Nibali, Lieuwe Westra en komend seizoen ook Lars Boom onder contract heeft staan.

Moet het team na deze nieuwe klap vrezen voor zijn licentie? "Ik denk het niet. Astana brengt veel geld in het laatje van de UCI. Ze hebben al moeite om de World Tour vol te krijgen met 18 teams."

"Ze zullen het denk ik niet zomaar aandurven om Astana eruit te gooien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl