Hoe kies je een zorgverzekering?
De afgelopen twee weken hebben veel zorgverzekeraars hun premie en polisvoorwaarden voor de basisverzekering bekendgemaakt. Officieel moeten morgen alle polissen bekend zijn. Tot 1 januari heeft iedereen de tijd om zijn huidige basisverzekering op te zeggen en tot 1 februari een nieuwe te kiezen, die met terugwerkende kracht op 1 januari ingaat.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?
Soort polis
Er zijn drie soorten polissen die zorgverzekeraars aanbieden: restitutie-, natura- en budgetpolissen. Met een restitutiepolis kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Bij een naturapolis krijg je alleen de kosten volledig vergoed die je maakt bij een ziekenhuis of een zorgverlener waarmee je verzekeraar een contract heeft.
De laatste tijd kun je bij de meeste verzekeraars ook terecht voor een budgetpolis. Dit is een uitgeklede variant van een naturapolis. Heb je deze polis dan kun je alleen maar bij een klein aantal ziekenhuizen en zorgverleners terecht als je de kosten volledig vergoed wilt hebben. De Eerste Kamer stemt binnenkort over een wetswijziging waardoor zorgverzekeraars zelfs na 2016 niet-gecontracteerde zorg helemaal niet meer hoeven te vergoeden.
Dekking
Alle zorgverzekeraars vergoeden alle zorgkosten uit het basispakket. Het grote verschil tussen de verschillende polissen zit erin waar je terecht kunt voor je zorg. Het is dus verstandig om in de polisvoorwaarden bijvoorbeeld te kijken of de verzekering van jouw keuze ook volgend jaar een contract heeft met de zorgverlener waar je al jaren loopt.
Daarnaast kun je ook nog aanvullend verzekeren voor zorgkosten die buiten het basispakket vallen. Waarvoor je je allemaal extra kunt verzekeren, verschilt per verzekeraar.
Kosten
De kosten van een basispakket verschillen per zorgverzekeraar en per soort polis. Over het algemeen is een naturapolis goedkoper dan een restitutiepolis. Een budgetpolis is het goedkoopst.
Om die kosten te vergelijken kun je kijken op online vergelijkingssites. Niet alle sites laten de resultaten van alle verzekeraars zien, daarom is het verstandig om op verschillende sites te kijken.
Hoogte eigen risico
In 2015 is het minimale eigen risico 375 euro. Dat betekent dat je de eerste 375 euro die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico. Zo telt een bezoek aan de huisarts bijvoorbeeld niet mee. Wat onder het eigen risico valt, is bij iedere basisverzekering hetzelfde.
Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico van maximaal 875 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de kosten voor de basisverzekering. Of het slim is te kiezen voor een hoog eigen risico hangt af van je situatie. Als je veel zorgkosten maakt, ben je het eigen risico al gauw kwijt.
Verwacht je niet vaak naar de dokter te hoeven, dan kun je overwegen je eigen risico te verhogen. De financiële schade die je oploopt als je toch je volledige eigen risico opmaakt is beperkt, namelijk maximaal 500 euro meer dan je anders had uitgegeven. Een gedeelte daarvan had je al bespaard door de minder hoge kosten voor de basispremie.
Let wel goed op dat je in staat moet zijn om die 500 euro in één keer te kunnen betalen.