Vanaf april wordt Windows XP niet meer geüpdatet
NOS Nieuws

Amsterdam betaalt 2 ton voor Windows XP

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

De gemeente Amsterdam betaalt zo'n 200.000 euro om Microsofts oude besturingssysteem Windows XP te blijven gebruiken. Dat meldt de Amsterdamse tv-zender AT5.

Microsoft stopte in april van dit jaar de ondersteuning voor Windows XP, dat toen dertien jaar oud was. Geen ondersteuning betekent dat er geen updates meer worden uitgebracht voor beveiligingsproblemen, waardoor het gebruik van XP met de dag onveiliger wordt. Toch bleken veel overheidsinstellingen nog afhankelijk te zijn van Windows XP.

Deal

Om toch ondersteuning op XP te houden, sloten gemeenten en andere decentrale overheden zoals provincies en waterschappen een deal met Microsoft. Nu blijkt dat Amsterdam een overeenkomst moest sluiten voor 6400 computers die nog op Windows XP draaiden. De stad betaalde daar 197.381 euro voor, zo'n 31 euro per computer.

Volgens de gemeente draaien er nu nog zo'n 4000 XP-computers en ligt vervanging van die systemen 'op schema'. Dat betekent vermoedelijk dat de computers voor april 2015 zijn vervangen of vernieuwd, anders zou Amsterdam een nieuwe overeenkomst met Microsoft moeten sluiten.

Het Rijk betaalde 3 miljoen euro om ondersteuning van Microsoft op XP te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl