Beveiligers proberen te voorkomen dat de presidenten worden geraakt door eten.
NOS Nieuws

Duitse president krijgt ei tegen hoofd

Tijdens een herdenking in Praag hebben betogers een aantal presidenten bekogeld met eten. De Duitse president Gauck was de enige die werd geraakt. Hij kreeg een ei tegen zijn hoofd.

Gauck was in Praag om stil te staan bij de Fluwelen Revolutie in Tsjechië, 25 jaar geleden. Hij werd geraakt toen hij met de Tsjechische president Zeman en de Poolse president Komorowski een gedenkplaat onthulde.

Terugblik: Fluwelen Revolutie 1989
President Gauck houdt een hand tegen de plek waar hij door het ei werd geraakt

Het protest was gericht tegen de Tsjechische president. "Dat ei was eigenlijk voor mij bedoeld", zei Zeman. De betogers willen dat hij opstapt, onder meer vanwege zijn pro-Russische koers. Zeman steunt Rusland in het conflict in Oekraïne.

De president maakte meteen duidelijk dat hij niet vertrekt. "Ik ben niet bang voor jullie. In 1989 was ik ook niet bang", zei hij tijdens een fluitconcert van de demonstranten.

Communisme

De Fluwelen Revolutie volgde kort na de val van de Berlijnse Muur. Op 17 november 1989 gingen in Praag zo'n 15.000 studenten de straat op om meer vrijheid te eisen in het communistische Tsjechoslowakije.

De regering greep hard in en beëindigde de vreedzame studentenmars met geweld. De bevolking reageerde daar woedend op. Na weken van stakingen en betogingen van honderdduizenden mensen stapte de regering op.

Na verkiezingen werd schrijver Václav Havel gekozen tot president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl