HSBC faciliteerde belastingontduiking via Zwitserse kantoor
NOS Nieuws

'Bank HSBC is criminele organisatie'

De Belgische justitie heeft de jacht geopend op de Britse bank HSBC en sleept de bank voor de rechter. De Zwitserse tak van de bank zou jarenlang Belgische klanten, vooral uit de Antwerpse diamantwereld, via een omweg met hun geld naar Zwitserland hebben gelokt.

De Belgische staat zou door de Zwitserse route honderden miljoenen euro's aan belastinginkomsten zijn misgelopen.

De beschuldigingen van de Belgische onderzoeksrechter Michel Claise zijn niet mals. Zware en georganiseerde fiscale fraude, witwassen, criminele organisatie en onwettig uitoefenen van functie als financieel tussenpersoon.

Ronselen

De HSBC-praktijk kwam vier jaar geleden aan het licht. Het Antwerpse parket kreeg een cd-rom in handen met gegevens van Belgische rekeninghouders van HSBC in Zwitserland. De bank zou zo'n duizend vermogende klanten geholpen hebben om de belastingen te ontduiken.

In de voorbije jaren is onderzocht hoe de bank te werk ging en klanten ronselde. Via onder meer brievenbusfirma's in Panama en de Maagdeneilanden werden miljarden euro's weggesluisd naar het Zwitserse bankfiliaal.

Grootste

HSBC, de Hongkong and Shanghai Banking Corporation is een oude Britse bank, en in 1865 opgericht om de handel te financieren met het Verre Oosten. Na de overdracht van Hongkong aan China in 1997 verhuisde het hoofdkantoor naar Londen. Bij de bank werken circa 300.000 mensen. In 2008 was het even de grootste bank ter wereld.

HSBC kreeg samen met vier andere grote banken onlangs een miljardenboete opgelegd voor het manipuleren van de wisselkoersen. De bank wordt ook beschuldigd voor het rommelen met de Euribor-rente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl