Manifestatie tegen leenstelsel op Malieveld
Enkele duizenden studenten en scholieren hebben op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen de invoering van het leenstelsel. De Tweede Kamer heeft al met het wetsvoorstel ingestemd en ook in de Eerste Kamer is een meerderheid voor. Toch weerhield dat de studenten er niet van om onder het motto "stop het leenstelsel" de straat op te gaan.
Het nieuwe leenstelsel moet volgend collegejaar ingaan. Door dat leenstelsel moeten studenten in de toekomst meer gaan lenen om hun studie te kunnen bekostigen. Tegenstanders zijn bang dat studeren daardoor ontoegankelijk wordt voor toekomstige studenten met een lager inkomen.
De demonstratie verliep rustig. Tijdens een toespraak van minister Bussemaker begon iedereen te fluiten en te schreeuwen, maar ze liet zich niet van de wijs brengen. Aan het eind van de betoging begonnen enkele demonstranten met tomaten te gooien. Die werden aangehouden.
Een van de betogende studenten, Charlie van Genuchten, verwoordde vooraf de grieven van de jongeren. "Het leenstelsel werpt een enorme drempel op voor het hoger onderwijs. Juist mensen uit gezinnen waar het niet gewoon is om te studeren, en waar lenen niet gebruikelijk is, zullen een korte studie kiezen of helemaal niet gaan studeren."
Als er geen basisbeurs was geweest, had ik niet zelfstandig kunnen wonen en was ik misschien wel nooit aan mijn studie begonnen.
"De basisbeurs moet blijven. Die gaf mij de mogelijkheid om te gaan studeren en op kamers te gaan. Als er geen basisbeurs was geweest, had ik niet zelfstandig kunnen wonen en was ik misschien wel nooit aan mijn studie begonnen", zei Klaas-Jan Boon, student Biologie.
De manifestatie was georganiseerd door onder meer studentenvakbond LSVb, studentenorganisaties ISO en LKvV, scholierenorganisatie LAKS en de vakbonden AOb, FNV Jong en CNV Jongeren.
Het wetsvoorstel is één grote gatenkaas.
Ondanks een meerheid in de Eerste Kamer hoopt vice-voorzitter Ellen Schepens van de LSVb dat de senatoren kritisch naar het wetsvoorstel kijken voor ze ermee instemmen. "Ook al hoor je als politicus bij een partij, ik hoop dat ze met verstand van zaken naar het wetsvoorstel kijken en er daarna een mening over vormen." Volgens haar is het wetsvoorstel "één grote gatenkaas".
Ze wordt bijgevallen door Roel Remy, student Medische Hulpverlening. "We moeten onze stem laten horen. Het is nog niet helemaal zeker dat het leenstelsel door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Er is een krappe meerderheid, maar misschien dat wij daar met deze demonstratie nog iets aan kunnen veranderen."
De studenten protesteerden niet voor het eerst. Tijdens het debat over de nieuwe wet in de Tweede Kamer lieten ze zich ook al horen. Tijdens het eerste deel verstoorden ze de vergadering door op een fluitje te blazen en door de zaal te roepen. Een dag later, tijdens het tweede gedeelte, schreeuwden acht studenten vanaf de publieke tribune van de plenaire zaal en trokken hun shirt uit. Beide keren werden de betogers van de tribune gehaald.
De laatste keer dat de studenten op het Malieveld demonstreerden was in 2011 tegen de langstudeerboete. Studenten moesten daardoor duizenden euro's extra betalen voor ieder jaar dat ze langer deden over hun studie. Na veel protest ging de maatregel uiteindelijk niet door.