De tijdelijke leider van Burkina Faso, luitenant-kolonel Isaac Zida
NOS Nieuws

Akkoord over burgerregering Burkina Faso

In Burkina Faso zijn leiders het eens geworden over de vorming van een overgangsregering die verkiezingen volgend jaar moet voorbereiden. Het leger sprak met onder anderen fractieleiders van verschillende partijen over een tijdelijke burgerregering.

In het Afrikaanse land is luitenant-kolonel Isaac Zida sinds het aftreden van president Compaoré aan de macht. Compaoré vertrok na dagenlange betogingen in het land.

De Afrikaanse Unie had begin deze maand het leger twee weken de tijd gegeven om de macht over te dragen aan een burgerregering. Volgens de unie had de voorzitter van het parlement na het aftreden van Compaoré waarnemend staatshoofd moeten worden.

Verkiezingen

In de nu gemaakte afspraken hebben alle partijen unaniem ingestemd met een burgerregering. Een nog te vormen commissie bestaande uit onder anderen religieuze leiders en leiders van het leger en politieke partijen kiezen de interim-president. Die moet op zijn beurt een premier aanstellen die een regering vormt.

De nieuwe regering krijgt als voornaamste opdracht het organiseren van verkiezingen. Die moeten eind volgend jaar in Burkina Faso gehouden worden.

Rellen

Oud-president Compaoré was 27 jaar aan de macht. Hij kondigde vorige maand aan de grondwet te willen wijzigen om zo voor een nieuwe ambtstermijn in aanmerking te komen.

Dat plan leidde tot felle protesten en rellen in met name de hoofdstad Ouagadougou. Onder meer het parlementsgebouw werd daarbij in brand gestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl