FIFA komt eindelijk met uitleg over toewijzing WK's
De wereldvoetbalbond FIFA zal vandaag uitleg geven omtrent het onderzoeksrapport naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022. Op de website van de FIFA worden om 10.00 uur de belangrijkste conclusies gepubliceerd.
FIFA-voorzitter Sepp Blatter en zijn uitvoerend comité wilden het rapport onder de pet houden. Maar de voorbije weken zijn vanuit verschillende instanties, en ook vanuit de FIFA zelf, oproepen gedaan om openheid van zaken te geven. Vandaag zal Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de ethische commissie, om 10.00 uur de deksel een klein beetje van de doofpot lichten.
Onderzoek door Michael Garcia
Sinds de toewijzing in december 2010 van de WK's aan Rusland en Qatar zijn er al berichten over corruptie en omkoping. De ethische commissie besloot daarom tot een onderzoek. De Amerikaanse jurist Michael Garcia deed bijna twee jaar onderzoek en hij leverde begin september een 350 pagina's tellend rapport in.
Afgelopen voorjaar kwam de keuze voor Qatar als organisator van het WK in 2022 verder onder vuur te liggen na berichten in de Engelse krant The Sunday Times over hoe er stemmen zouden zijn gekocht door het oliestaatje.
De Qatarees Mohammed bin Hamman, vice-president van de FIFA op het moment van de toewijzing van de WK's, zou een geheim fonds hebben opgezet van waaruit betalingen aan officials zijn gedaan. Miljoenen euro's zouden zijn gebruikt om Afrikaanse officials om te kopen.
Al snel nadat Garcia zijn onderzoek had afgerond, werd duidelijk dat Blatter er niets voor voelde het rapport openbaar te maken. Daar was bovendien een aanpassing van de FIFA-reglementen voor nodig, wat niet zonder de toestemming van het uitvoerend comité kan.
Onder anderen Garcia zelf en UEFA-voorzitter Michel Platini hekelden de houding van Blatter, die echter niet boog onder alle kritiek.
Samenvatting van bevindingen
Toch wordt er vandaag waarschijnlijk wel meer duidelijk over de gang van zaken bij de toewijzing van de WK's in Rusland en Qatar. Eckert mag weliswaar niet het hele rapport openbaar maken, maar hij kondigde vorige maand al wel aan met een samenvatting van de belangrijkste bevindingen, conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksrapport te komen. Dát is niet in strijd met reglementen van de FIFA.
Grote onthullingen worden niet verwacht. Daarvoor was het mandaat van Garcia, die geen telefoongegevens of e-mails mocht vorderen, te beperkt. Wel krijgen we een beter beeld van het proces rond de toewijzingen van grote toernooien. En dat was kennelijk al genoeg om Blatter zenuwachtig te maken.