Branson: wie wil krijgt geld terug
Mensen die een ruimtevlucht hebben geboekt met ruimtevliegtuig SpaceShipTwo kunnen hun geld terugkrijgen. Dat heeft Virgin-topman Richard Branson gezegd tijdens een persconferentie in de Mojave-woestijn, waar het ruimtevliegtuig van Virgin gisteren tijdens een testvlucht verongelukte.
Toekomstige passagiers hebben 250.000 dollar betaald voor een ticket. Onder hen zijn beroemdheden als Justin Bieber, Rihanna en Leonardo DiCaprio.
"Iedereen kan zijn geld terugkrijgen. We hebben het niet uitgegeven", zei Branson. Volgens hem hebben "één of twee" ruimtetoeristen hun vlucht gecanceld na het ongeluk. "We hebben juist heel veel steunbetuigingen van onze deelnemers gekregen. Er heeft zelfs iemand een ticket geboekt om ons te steunen."
De Virgin-topman vertelde dat zijn bedrijf veel bemoedigende reacties heeft gekregen uit de ruimtevaartindustrie, onder meer van ruimtevaartorganisatie NASA en de bemanning van het ruimtestation ISS.
Er heeft zelfs iemand een ticket geboekt om ons te steunen.
Ook het Nederlandse ruimtevaartbedrijf SXC leeft mee met de Amerikaanse collega's. "We zijn geen partij hierbij, maar we betreuren voor hen wat er is gebeurd", aldus een woordvoerder van SXC.
SXC verkoopt net als Virgin tickets voor korte vluchten buiten de dampkring. De eerste commerciële vluchten vinden op zijn vroegst eind 2015 plaats boven de VS en later mogelijk ook vanaf Curaçao.
Brandstof
Het Nederlandse bedrijf wil afwachten wat uit onderzoek naar het ongeluk komt alvorens conclusies te trekken over gevolgen voor het eigen programma. Wel is erover gesproken met XCOR, de partner van SXC in de VS die het ruimtevliegtuig Lynx Mark I ontwikkelt. Begin volgend jaar wordt dat toestel getest in de Mojave-woestijn, waar ook SpaceShipTwo zijn vluchten maakte. SXC heeft inmiddels ruim 250 tickets verkocht voor 100.000 dollar per stuk.
De twee ruimtevliegtuigen zijn niet vergelijkbaar, stelt Eva van Pelt van SXC. "We doen iets verschillends. We werken met een ander concept." Zo heeft de Lynx herbruikbare motoren op vloeibare brandstof, SpaceShipTwo gebruikte vaste brandstof. Volgens Van Pelt is er weinig reden voor zorgen over de veiligheid: "Als er een elektrische auto kapot gaat bij het testen, wil dat niet zeggen dat elektrische auto's onveilig zijn."