Miljoenen stromen binnen voor Nederlandse internetideeën
"Wie heeft er een boor voor Bas?" Het is een van de tientallen advertenties uit een buurt in Amsterdam op leensite Peerby. Het bedrijf achter de site kondigde eerder vandaag aan dat er 1,7 miljoen euro is opgehaald bij investeerders.
Het is de tweede Nederlandse internetstart-up binnen een week die een miljoeneninvestering heeft binnengehaald voor uitbreiding in het buitenland. Eerder maakte Blendle al bekend dat er voor drie miljoen is geïnvesteerd door bedrijven uit de VS en Duitsland. Bij die site kunnen lezers artikelen per stuk kopen van uiteenlopende kranten en tijdschriften.
Peerby is een site voor mensen die iets willen lenen bij de buren. Vooral in de grote steden weten steeds meer mensen de site te vinden. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf bijna 100.000 gebruikers, van wie de meeste in Nederland actief zijn.
Uitbreiden
Sanoma, maar ook investeerders uit Frankrijk, Amerika en Canada hebben nu dus in totaal 1,7 miljoen euro in het bedrijf gestoken. Met dat geld wil Peerby uitbreiden in de Verenigde Staten en gaan werken aan een verdienmodel. Want net als bij Blendle is de site in deze fase vooral een succes omdat gebruikers de dienst steeds beter weten te vinden. Peerby verdient nog geen geld.
De makers hopen hun site rendabel te maken met een verzekering voor uitgeleende spullen. Op lange termijn zouden ook bedrijven toegang tot de site moeten krijgen. Tot nu toe moet Peerby het hebben van investeerders en het winnen van prijzengeld met het innovatieve concept.
Steeds meer mensen staan ervoor open om zelf iets te ondernemen. Daar liggen de kansen.
Volgens de eigenaren van het bedrijf is het succes mede te danken aan het bedrijf Rockstart. Daar zit een groep ervaren ondernemers achter die zich toelegt op het op gang helpen van start-ups. Oskar Kneppers van Rockstart: "Nu is er echt een tijd aangebroken waarin mensen steeds minder verwachten van grote bedrijven wat betreft zekerheid en een toekomst. Daarom staan er steeds meer mensen voor open om zelf iets te ondernemen, en daar liggen de kansen."
Delen
Blendle staat volledig los van Rockstart. Toch hebben beide startende bedrijven iets gemeen: ze spelen in op economische vernieuwing. Bij Blendle kopen mensen delen van een product, de losse artikelen uit kranten en tijdschriften. Bij Peerby draait het om de deeleconomie.
Kneppers: "Wij hebben binnen 3 jaar 39 start-ups ondersteund. En je ziet dat daar veel platforms tussen zitten die werken met dit soort concepten. Daar zit zeker toekomst in."