Fans van Glasgow Rangers geloven nog in hun club
NOS Voetbal

Glasgow Rangers opnieuw in nood

Ruim twee jaar na het faillissement van Glasgow Rangers verkeert de Schotse club weer in financiële problemen. De Rangers werden afgelopen week bijna onder curatele gesteld, maar door een miljoenenlening van de eigenaar van Newcastle United kan de voormalige topclub weer even voort. De toekomst blijft echter onzeker en de fans zijn boos.

Schotland schudde in juni 2012 op zijn grondvesten: Glasgow Rangers werd failliet verklaard. De 140 jaar oude club kampte met een schuldenlast van 68 miljoen euro. Onder aanvoering van zakenman Charles Green werd er een doorstart gemaakt onder de naam Rangers FC, maar de ploeg werd wel drie divisies teruggezet. Voor de inwoners van Glasgow brak een jarenlange periode aan zonder 'Old Firm', de altijd beladen wedstrijd tussen Rangers en Celtic.

De sportieve strijd in de lagere regionen ging de Rangers sindsdien goed af. Ze werden achtereenvolgens kampioen van de Third Division en de League One en de fans lieten de club, met meer dan dertigduizend toeschouwers per competitieduel, niet in de steek. Momenteel staat Rangers FC tweede in het Championship, de eerste divisie van Schotland. Ze zijn dus bijna terug op het hoogste niveau, maar de financiële situatie blijft kritiek.

Machtsstrijd en een lege kas

Want ondanks de grote toeschouwersaantallen is de geldkas in Glasgow opnieuw leeg. Voornaamste probleem van de Rangers is de huidige bestuursstructuur. Sinds het faillissement van 2012 is de club in handen van een grote groep investeringsmaatschappijen die allemaal een klein deel van de club bezitten. Met als gevolg een vrijwel voortdurende machtsstrijd en hommeles in de bestuurskamer.

Het bestuur heeft geprobeerd geld binnen te halen door aandelenemissies en bezuinigingen op de kosten. Maar de spelers behoren nog altijd tot de bestbetaalde voetballers van Schotland. Alleen landskampioen Celtic geeft meer uit aan salarissen. De Rangers-fans zien het allemaal met lede ogen aan. Zij beschuldigen de clubleiding van geldverspilling en voeren geregeld actie onder het motto 'geef ons onze club terug'.

Reddende engel

Afgelopen week leek het bijna gebeurd met de Rangers. Volgens de BBC stond de club op het punt om onder curatele te worden gesteld, maar was het Newcastle United-eigenaar Mike Ashley die de Schotten met een lening van 2,5 miljoen euro op de been hield. De flamboyante Ashley lijkt bezig met een poging om de Rangers stapje voor stapje over te nemen.

Mike Ashley

De grote man van Newcastle begon met investeren in de Rangers na de herstart van 2012. Ashley wist onder meer te regelen dat zijn bedrijf Sports Direct daarvoor de helft van de inkomsten van de shirtjesverkoop zou krijgen. Hij bezit inmiddels 9 procent van de aandelen van de Rangers. Zolang hij eigenaar is van Newcastle, mag hij volgens een schriftelijke afspraak met de Schotse bond niet meer dan 10 procent van de Rangers bezitten.

Wat wil Ashley?

Toch wordt de invloed van Ashley steeds groter. In ruil voor de lening van afgelopen week eiste hij het vertrek van twee bestuursleden, Graham Wallace en Philip Nash. Zij zijn inmiddels vervangen door twee vertrouwelingen van Ashley, Derek Llambias en Barry Leach.

Voor de fans is nu de grote vraag: wat wil Ashley met de Rangers? Volgens sommigen gaat het hem alleen om commerciële belangen, anderen zeggen dat hij de Rangers uiteindelijk wil overnemen. De eigenaar van Newcastle United hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl