Prinses Beatrix met koningin Mathilde en koning Filip van België
NOS Nieuws

Prinses Beatrix eert Koning-Soldaat van WO1

Prinses Beatrix heeft vanmiddag een herdenking van de Eerste Wereldoorlog in België bijgewoond. In Nieuwpoort en Ieper stonden prominenten uit meer dan twintig landen stil bij de slachtoffers.

Koning Filip en koningin Mathilde vertegenwoordigden België en bondskanselier Angela Merkel was aanwezig namens Duitsland. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon.

Koning-Soldaat

Bij het koning Albert I-Monument in Nieuwpoort is het onder water zetten van de IJzervlakte herdacht. Die handeling zorgde ervoor dat de Duitsers het laatste stuk van België niet in handen kregen en dus niet konden oprukken naar Franse kustplaatsen zoals Calais.

Er was ook een eerbetoon aan Koning-Soldaat, de bijnaam van koning Albert I. Hij voerde het bevel over de militairen in de loopgraven van West-Vlaanderen.

  • ANP
    Koning Filip legt een krans tijdens de herdenking
  • ANP
    Koning Filip bij de herdenking
  • ANP
    Prominenten uit meer dan twintig landen waren aanwezig
  • ANP
    Prinses Beatrix naast de Belgische koning Filip
  • ANP
    De handen van prinses Beatrix

Sinds 1928 wordt in Ieper iedere avond om acht uur de Last Post gespeeld onder de Menenpoort. De slachtoffers van de eerste slag om Ieper werden vandaag herdacht met een aangepaste Last Post. De namen van 54.900 gesneuvelde Britse militairen staan in een herdenkingsmonument in Ieper gegrift.

België heeft alle landen die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog uitgenodigd voor de herdenking. Nederland was destijds neutraal, maar kreeg onder meer te maken met de opvang van ruim een miljoen Belgische vluchtelingen.

De namen van Britse militairen staan in de Menenpoort gegrift

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl