Ze mogen het fabrieksterrein niet af, ze draaien meer dan 65 uur per week en ze werken voor een grijpstuiver. De meisjes die er mede voor zorgen dat grote kledingzaken hier hun textielwaar voor een schappelijke prijs kunnen aanbieden. Onder anderen H&M, C&A, Primark en Replay gebruiken materialen die zijn gemaakt door dwangarbeiders.
Dat is de uitkomst van een onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen(SOMO). De Stichting onderzocht vijf spinnerijen in India, waar de meisjes garen maken voor kleding.
"Veel kledingmerken voeren alleen nog inspecties uit bij de fabrieken. Maar verder in de keten, bij makers van stoffen, is de controle te oppervlakkig", zegt een woordvoerder van Somo. De stichting roept bedrijven op om hun samenwerking met malafide spinnerijen te staken.
Zware omstandigheden
Er werden 151 werknemers geïnterviewd. De onderzoekers constateren dat de arbeiders van hun vrijheid worden beroofd, worden misleid en onder gevaarlijke en zware omstandigheden werken. De meisjes, van wie de jongste 15 jaar zijn, worden onder valse voorwendselen uit hun dorpen meegenomen. De werkweken van 60 uur brengen de werknemers door in slecht geventileerde, stoffige ruimtes.
SOMO bracht de werktijden van de vijf spinnerijen in kaart. Hieronder zie je hoe de dag in twee daarvan eruit ziet:
Bangladesh
De onderzoekers noemen C&A, Primark en H&M bij naam, maar ze zeggen er wel bij dat juist deze bedrijven wel een begin hebben gemaakt met het in kaart brengen en controleren van de toeleveranciers. De meeste bedrijven doen dat niet. H&M zegt in de Volkskrant dat het geen zaken meer zal doen met een van de malafide spinnerijen in India.
De afgelopen jaren was er veel te doen over misstanden in de kledingindustrie van Bangladesh, vooral na de rampzalige instorting van kledingfabriek Rana Plaza. Daarbij vielen meer dan duizend doden.
Die aandacht heeft vermoedelijk wel gezorgd voor verbetering van de werkomstandigheden daar, schrijven de onderzoekers, maar in eerdere fases van het productieproces gaat volgens hen nog veel mis, zoals bij de onderzochte spinnerijen in India.