Ebola vastgesteld in Mali
In Mali is een eerste geval van ebola vastgesteld. Het gaat om een meisje van 2 dat kortgeleden in buurland Guinee was. Ze ligt in een ziekenhuis in de stad Kayes, ruim 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bamako.
De vader van het meisje is in Guinee overleden aan ebola. Andere familieleden die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus zijn ook naar het ziekenhuis in Mali gebracht. Iedereen die contact met het meisje heeft gehad, moet zich melden bij de autoriteiten. Mali monitort inmiddels 43 mensen die mogelijk besmet zijn.
Nederlandse militairen
Zowel de Verenigde Naties als Defensie houden de situatie nauwlettend in de gaten. Het ebolageval vormt op dit moment geen bedreiging voor de Nederlandse militairen, zegt een woordvoerder van Defensie. "Het ziekenhuis ligt honderden kilometers bij ons vandaan." Nederland doet mee aan de VN-missie Minusma in Mali.
Defensie nam eerder al preventieve maatregelen. Zo is militairen geadviseerd uit de buurt te blijven van bepaalde ziekenhuizen. Daarnaast mogen militairen op patrouille alleen eigen eten en drinken nemen. Het eten van bush meat, vlees van wilde dieren, zou bijvoorbeeld een risico vormen.
Voorbereid
Mali lijkt goed voorbereid op ebola, zegt de Defensie-woordvoerder. De Malinese autoriteiten hebben het geval meteen aangemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook hebben ze het meisje direct geïsoleerd.
Mali is het zesde West-Afrikaanse land waar ebola is vastgesteld. In Nigeria en Senegal gebeurde dat ook al, maar die landen zijn inmiddels ebola-vrij.