NOS NieuwsAangepast

Liveblog debat regeringsverklaring

23.30

Er wordt gestemd over de moties die zijn ingediend. Zeven moties van de oppositie worden aangenomen waaronder een van GroenLinks die uitspreekt dat het kabinet er niet op uit is islamisering van Nederland tegen te gaan. Alleen de PVV stemt tegen die motie. De motie van de PVV over het Zweedse paspoort van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten krijgt alleen steun van de PVV zelf. Het kabinet-Rutte mag regeren

22.48

Er wordt een half uur geschorst. Daarna zal er worden gestemd.

21.40

Het debat wordt heropend. De premier reageert op de moties.

21.15

Einde tweede termijn Kamer. Het debat wordt een kwartier geschorst.

20.30

Wilders dient zijn motie in waarin hij staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten verzoekt haar Zweedse paspoort in te leveren. Hij zegt in antwoord op een vraag van Pechtold (D66) dat het inderdaad geen motie van wantrouwen is. Zo'n motie zal hij naar eigen zeggen weer indienen als er een kabinet zit dat hij graag dwars wil zitten.

20.23

Wilders (PVV): "Betere tijden breken aan. Ooit zal oktober 2010 worden beschouwd als een keerpunt in de politiek."

20.14

Pechtold (D66) zegt over de afspraak van het kabinet om wekelijks met Wilders te overleggen: "Dat betekent dan dus in de praktijk dat de premier op maandag bij de koningin op bezoek gaat en op dinsdag bij de zonnekoning".

19.25

PvdA-leider Job Cohen is de eerste spreker in tweede termijn. Hij vindt dat het effect van de nieuwe coalitie is dat Geert Wilders maximale invloed heeft en dat VVD en CDA hun gedoogpartner geen weerwoord meer geven. "Niet de PVV, maar VVD en CDA hebben zich de mond laten snoeren."

19.22

Het debat gaat verder.

18.00

Het Nederlands Debat Instituut roept Mark Rutte uit tot beste debater in het debat over de regeringsverklaring. De jury vindt dat Rutte zijn visie duidelijk en met argumenten naar voren brengt.

17.45

De premier rondt de beantwoording af. Er wordt een dinerpauze ingelast. Om 19.15 uur gaat het debat verder met de tweede termijn van de Kamer.

17.30

Rutte zegt niets te voelen voor een voorstel van PVV-leider Wilders om de Grondwet zo te veranderen, dat de koningin geen lid meer is van de regering. Volgens Rutte geeft de grondwet voldoende waarborgen van parlementaire controle. Wilders vindt het "jammer" en laat weten dat zijn PVV nu met een initiatiefwet komt.

16.52

SP-leider Roemer vindt dat Rutte discrimineert door te zeggen dat de benoeming van Veldhuijzen van Zanten wel een punt van discussie zou zijn geweest als haar tweede nationaliteit de Turkse (en niet de Zweedse) was geweest.

16.35

Rutte verdedigt het tweede paspoort van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Het kabinet wil in de toekomst een einde maken aan dubbele nationaliteiten. Maar dat geldt nu nog niet. Volgens de premier is er bovendien een verschil tussen Zweedse en Turkse paspoorten, omdat Zweden zich in tegenstelling tot Turkije niet bemoeit met onderdanen in het buitenland.

15.45

Rutte zegt zich niet te willen vastleggen op een percentage waarmee het aantal allochtonen zou moeten afnemen. Hij voegt eraan toe dat het eerder door Wilders genoemde percentage van 50 procent misschien wel gehaald kan worden.

15.15

GroenLinks-leider Halsema uit kritiek op het verlagen van de vennootschapsbelesting. "Vooral grote bedrijven profiteren dan."

14.55

SP, GroenLinks en D66 pleiten voor meer onderwijsinvesteringen.

14.30

De opposite heeft scherpe kritiek op de plannen om te bezuinigen op sociale werkplaatsen. Volgens PvdA-leider Cohen en SP-voorman Roemer verdwijnen daar 30.000 banen. Premier Rutte wijst erop dat er op de sociale werkplaatsen nu ook mensen zitten die op een andere manier een normaal salaris kunnen verdienen.

13.55

De lunch is voorbij en Rutte gaat weer verder. D66-leider Pechtold noemt vlak voor het begin het debat met Rutte "een verademing". "Je krijgt tenminste antwoord. Ik ben het er alleen niet mee eens."

13.10

Het debat wordt geschorst voor de lunch. Rutte is nog niet klaar met zijn antwoord.

12.31

Kamervoorzitter Verbeet vraagt Rutte "wat beknopter" te antwoorden. Rutte is bezig met het weerleggen van de kritiek van onder meer de SP over het schrappen van 30.000 banen op sociale werkplaatsen. Volgens Rutte moeten deze mensen "niet worden opgeborgen in een doos in een weiland".

12.25

Rutte maakt duidelijk dat de coalitiepartijen VVD en CDA het voorstel van Wilders verwerpen om het staatshoofd uit de regering te halen.

12.20

Rutte belooft de Kamer met een lijstje te komen van de zeventien belangrijkste hervormingen. D66-leider Pechtold wil dat nu al hebben. "U heeft het daar liggen, het is maar drie meter hier vandaan." Rutte geeft het niet. Hij wil het eerst nog in de ministerraad bespreken.

12.08

SP-leider Roemer geeft het op. "Het blijft zoeken naar een naald in een hooiberg. Het is allemaal dichtgetimmerd."

11.56

"We kunnen over alles praten", zegt Rutte. "Maar niet over de WW en het ontslagrecht." De oppositie blijft maar vragen stellen over wat er nu wel en niet aangepast kan worden.

11.28

Rutte probeert de oppositie duidelijk te maken over welke onderwerpen er zaken gedaan kunnen worden. "Er is over veel te praten, behalve over het ontslagrecht en de verkorting van de WW", meldt de premier. De oppositie is ontevreden over die handreiking. Cohen vindt dat Rutte alleen een beroep doet op de oppositie om zijn eigen plannen uit te voeren. "Dit is geen handreiking, maar een klein muizengaatje, waar misschien een pootje van een muis doorheen kan." Ook CU-leider Rouvoet is kritisch: "U geeft een hand en we houden nog geen vinger over", aldus Rouvoet. Rutte zei wel dat PVV-leider Wilders iedere week zal overleggen met VVD en CDA.

11.09

Vicepremier Verhagen twittert dat de nieuwe stoel die hij gisteren kreeg van het personeel van de Tweede Kamer helpt tegen de pijn in zijn nek en rug.

11.05

Dag 2 van het debat over de regeringsverklaring. Premier Rutte geeft antwoord op alle opmerkingen van de fracties gisteren. Hij wil eerst duidelijk maken dat zijn regering wél grote hervormingen invoert. Veel vragen uit de Kamer zijn schriftelijk beantwoord, maar de verwachting is dat het antwoord van Rutte toch wel even zal duren. Vervolgens zal de Tweede Kamer weer reageren. Het wordt een lange dag in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl