Tweede Kamer gaat twitteren
De Tweede Kamer begint vandaag met twitteren. Kamervoorzitter Verbeet zei in het Radio 1 Journaal enthousiast dat mensen nu worden gewaarschuwd als er een belangrijk debat begint.
"Het is een mooi middel voor mensen die bijvoorbeeld onderweg zijn. Soms beginnen vergaderingen later en dan geven we een tweet. Het is een extra geheugensteuntje voor mensen dat ze niets missen." Reageren kan niet.
Zo'n honderd Kamerleden twitterden al. Verbeet was in het verleden daar niet blij mee. Vooral twitteren door politici tijdens een debat in de Tweede Kamer vindt ze niet kunnen. Ze overweegt ook niet zelf te gaan twitteren. Het zijn voorlichters die mededelingen doen.
Geen interactie
De tweets van de Tweede Kamer moeten mensen zien als aankondigingen. Dat is ook de kritiek van gebruikers. Presentatrice Lara Rense, gespecialiseerd in sociale netwerken, vindt dat de Tweede Kamer alleen maar zendt. "Dat is niet zoals sociale media werken." Zij vindt dat gebruikers bij Twitter moet kunnen reageren zodat er discussies kunnen ontstaan.
Maar daar ziet Verbeet niets in. "Het is niet reëel dat ik of mijn medewerkers zullen gaan praten met mensen." Als mensen vragen hebben kunnen ze volgens Verbeet terecht bij het Loket Parlement.
Ook zegt de Kamervoorzitter dat de Kamer als instituut helemaal geen mening heeft. "Voor debat kunnen mensen individuele Kamerleden bellen." Rense onderschat het medium als ze denkt dat het alleen gaat om interactie, zei Verbeet.
Regeringsverklaring
Vandaag en morgen debatteert de Kamer over het beleid van het kabinet Rutte. Verbeet is blij dat er nu weer een "regering op volle kracht is" waarmee gedebatteerd kan worden.