Kim Jong-un bij parade in Pyongyang
In Noord-Korea is in het bijzijn van de huidige leider Kim Jong-il en zijn gedoodverfde opvolger Kim Jong-un een grote militaire parade gehouden. Er werd gevierd dat de communistische partij 65 jaar aan de macht is.
Noord-Korea heeft Westerse journalisten voor de viering toegelaten en dat is uitzonderlijk. NOS-correspondent Wouter Zwart deed als eerste buitenlandse journalist via een satellietverbinding verslag vanuit het stalinistische land.
Zeldzaam
"Voor ons als journalisten was het erg bijzonder en zeldzaam", vertelt Zwart. "We waren met enkele tientallen reporters van over de hele wereld geland in Pyongyang. We kregen alle vrijheid om te bewegen, binnen een bepaalde plek."
"We stonden zo dicht op de parade dat we de tanks bijna konden aanraken en in de diesellucht zaten. We konden de soldaten bijna een hand geven. Een zeldzame openheid in dit gesloten land Noord-Korea."
Colonne
De journalisten werden in een streng bewaakte colonne naar het plein gebracht waar de parade plaatsvond. "We werden voortdurend gecontroleerd om te kijken of we waren wie we zeiden dat we waren", aldus Zwart. "We hebben onze telefoons en paspoorten moeten inleveren. Die krijgen we bij vertrek weer terug."
Naarmate de parade vorderde, kregen de reporters meer bewegingsruimte. "Naderhand kregen we de gelegenheid om met begeleiders burgers te interviewen. Dat gaf een grote vrijheid."
Pyongyang
De Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang is doorgaans niet toegankelijk voor buitenlanders. Volgens Zwart gaf de stad een "levendige indruk".
"Wat mij als eerste opviel, is dat het een stad is waar veel leven in zit. Er waren erg veel auto's op straat. Ik had verwacht dat het leger zou zijn. De winkels waren behoorlijk vol met klanten en de restaurants zaten redelijk vol."
Gezondheid
De reden voor de spontane openheid blijft volgens Zwart vooralsnog gissen. "Ik denk dat ze voornamelijk willen laten zien aan de rest van de wereld: we hebben een nieuwe leider. We willen laten zien wie de toekomstige opvolger is en dat is zijn zoon."
Het is niet duidelijk hoe oud Kim Jong-un is. Onlangs kreeg hij op een partijcongres hoge militaire en politieke functies.
Kim Jong-il is nog steeds de leider van het land. Zijn herverkiezing is bevestigd, maar er wordt veel gesproken over zijn vermeende slechte gezondheid. "We zagen dat hij erg ziek was. Hij was slecht ter been en moest zich aan de balustrade vasthouden toen hij een wandelingetje maakte om de mensen te begroeten", aldus Zwart.