NOS NieuwsAangepast

Scholen zuchten onder regeldruk

Door NOS Net-redacteur Bas de Vries

Er moet dringend iets gebeuren aan de bureaucratie in het onderwijs. Schooldirecteuren moeten nu verantwoording afleggen aan tenminste zeven verschillende instanties, naast de ouders en het schoolbestuur. Alleen al in al het papierwerk voor het ministerie van Onderwijs gaat voor 130 miljoen euro aan manuren zitten. Tijd die niet besteed kan worden aan het eigenlijke schoolwerk.

Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) in opdracht van Actal (Adviescollege toetsing administrieve lasten), de onafhankelijke waakhond die de regeldruk in Nederland probeert terug te dringen. De onderzoekers hebben onder meer gesproken met schoolleiders van basisscholen, middelbare scholen en mbo's.

Wantrouwen

In een brief aan demissionair minister Rouvoet van Onderwijs vraagt Actal-voorzitter Steven van Eijck om maatregelen. Het ministerie zou ondermeer alle verschillende instanties bij elkaar moeten roepen om ervoor te zorgen dat scholen nog maar één keer per jaar aan één partij cijfers hoeven te leveren over zaken als personeel en subsidies. Nu is er sprake van veel 'overlap en inconsequenties'.

Volgens Van Eijck, voormalig staatssecretaris van Financiën, staat de regelzucht in het onderwijs model voor het 'georganiseerde wantrouwen' in ons land. Eind juli stuurde hij namens Actal al een brief aan de toenmalige informateurs Rosenthal en Wallage, waarin hij met name aandacht vroeg voor de regelzucht in de zorg, de politie en het onderwijs.

Op schema

Bij scholen zou dat huidige wantrouwen volgens Actal plaats moeten maken voor een systeem waarin bijvoorbeeld de Onderwijsinspectie minder aandacht besteedt aan scholen die het goed doen. Pas als er concrete signalen zijn van problemen, zouden de inspecteurs in actie moeten komen.

Tot op heden ging de aandacht van achtereenvolgende kabinetten vooral uit naar vermindering van de regeldruk voor ondernemers. Balkenende IV stelde zich tot doel een kwart van de administratieve lasten te schrappen. Volgens dat kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie lag het vrijwel op schema om die doestelling te halen toen het afgelopen februari uit elkaar viel. Maar uit onderzoek bleek dat niet echt merkbaar voor bedrijven.

Het nieuwe kabinet moet volgens regelwaakhond Actal dus vooral zorgen voor minder bureaucratie in het onderwijs, de zorg en bij de politie. NOS Net vroeg een onderwijzeres, een agent en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige om in een weekdagboek te laten zien hoe al die regels in de praktijk werken. Hier vindt u hun conclusies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl