Turken voor aanpassingen grondwet
Een meerderheid van de Turkse kiezers stemt in met wijzigingen van de Turkse grondwet. 58 procent van de kiezers heeft voor gestemd.
Vijftig miljoen Turken konden via een referendum kiezen of de macht van het leger en van de rechters beperkt moet worden door de grondwet. Dat is een voorwaarde die de Europese Unie stelt aan toetreding.
Premier Erdogan van Turkije zegt dat zijn land een historische stap heeft gezet nu de grondwet kan worden aangepast.
Politieke islam
Het referendum ging ook over hervorming van de rechterlijke macht. Premier Erdogan wil het constitutionele hof uitbreiden van elf naar zeventien rechters en het parlement zeggenschap geven over de benoeming van rechters.
Volgens de oppositie gebruikt premier Erdogan het referendum om de rechterlijke macht te ondermijnen en is hij uit op een staat die gebaseerd is op de politieke islam. Zijn conservatieve AK-Partij heeft een stevige meerderheid in het parlement.
De huidige grondwet wet stamt uit de jaren tachtig toen het land een militair bewind had. De nieuwe grondwet moet het mogelijk maken om de militairen die destijds een staatsgreep pleegden alsnog te vervolgen. Premier Erdogan spreekt dan ook van een nederlaag voor de aanhangers van de militairen.
Ongeregeldheden
Rellen in Turkije tijdens referendum
Tijdens het referendum waren er ongeregeldheden: in de provincie Mersin in het zuiden braken rellen uit tussen Koerden.
Militante Koerden probeerden te verhinderen dat andere Koerden hun stem konden uitbrengen. De militanten zouden onder meer met een molotovcocktail en stenen hebben gegooid. De politie gebruikte traangas om de twee partijen uiteen te drijven en arresteerde tien mensen.
Grote opkomst
De opkomst bij het referendum lijkt groot. Bij stembureaus in Istanbul was er in het begin van de middag al een opkomst van 60 procent, ondanks zware regenval. Geschat wordt dat de opkomst rond 80 procent lag.