Acht goals Voskamp bij 12-1 Sparta

Johan Voskamp beleefde een ongekend productieve avond in de Jupiler League. De kersverse Spartaan scoorde liefst acht keer in het duel met Almere City FC, dat door de thuisploeg met 12-1 gewonnen werd.

Daarmee scherpte Voskamp het eerste divisie-record van Ugur Yildirim en Jerry Taihuttu, beiden ooit goed voor zes doelpunten in één duel, met twee goals aan.

De reusachtige zege van Sparta betekende de evenaring van een ander record: slechts tweemaal eerder werd in het Nederlandse betaalde voetbal een dergelijk grote overwinning geboekt. Heracles (11-0 tegen EBOH in 1960) en Ajax (12-1 tegen Vitesse in 1972) gingen de Rotterdammers voor.

Helmond Sport

Voskamp, eerder deze week overgekomen van Helmond Sport, was in de eerste helft goed voor vijf treffers. Na koud vijf minuten scoorde hij met het hoofd, de 3-0 schoot hij bekeken in de rechterhoek en de 4-0, 5-0 en 6-0 waren stuk voor stuk intikkertjes.

Drie minuten na de pauze ging de spits vrolijk verder, met wederom een intikker. Een kwartier later maakte hij 9-0, na eerst de assist van de achtste (Kevin Strootman) verzorgd te hebben.

Na een voorzet van Joey Godee zorgde Voskamp, een kwartier voor tijd, voor 12-0. Drie minuten later kwam Mayele de 25-jarige goalgetter vervangen. Kort daarop redde Jonathan Robertson de eer voor de geplaagde gasten.

Amateurs

"Ongelooflijk. Als je tegen mij had gezegd dat ik met één, twee goals zou debuteren, was ik al heel blij geweest", zei Voskamp na het eindsignaal. Hij bagatelliseerde zijn prestatie daarna enigszins: "Deze tegenstander was van het niveau van eerste/tweede klasse amateurs, met alle respect. Ik vond het een beetje zielig voor ze."