NOS NieuwsAangepast

Schipper opgepakt op eerste dag Sail

Op de eerste dag van Sail Amsterdam is een schipper van een binnenvaartschip aangehouden. Hij voer ondanks een verbod tegen de richting van de tall ships in.

De boot werd door de politie gesommeerd te stoppen, maar de schipper negeerde de waarschuwing. Vervolgens voer hij over een rubberbootje heen. De twee opvarenden vielen in het water, maar raakten niet gewond en konden snel gered worden.

Aangehouden

Het binnenvaartschip werd uiteindelijk gedwongen aan te meren, waarna de schipper werd aangehouden. Het is niet duidelijk waarom hij ondanks een verbod toch in de richting van IJmuiden voer.

Ondanks het incident zegt Sail-directeur Daan Meijer dat de Sail-In, het binnenhalen van alle schepen, 'fantastisch' is verlopen. "Het was een zonovergoten dag en het enige wat je zag, was bootje, bootje, bootje."

Bekijk de middaguitzending NOS Sail 2010 Bekijk de avonduitzending NOS Sail 2010

Waterscooters

Bijna vijftig zogeheten tall ships voeren onder begeleiding van honderden andere unieke schepen en duizenden plezierbootjes over het Noordzeekanaal van IJmuiden naar Amsterdam. Agenten op waterscooters probeerden te voorkomen dat de bootjes te dicht bij de grote schepen kwamen.

Was u bij de Sail-In, of later deze week bij Sail in Amsterdam? Stuur dan uw foto's naarooggetuige@nos.nl.

Bij aankomst in Amsterdam werden de belangrijke schepen verwelkomd door kanonniers in 17e-eeuwse kleding, die met twee kanonnen saluutschoten afvuurden.

Stad Amsterdam

Het eerste schip dat aanmeerde was het vlaggenschip, de Nederlandse clipper Stad Amsterdam, die voor het VPRO-programma 'Beagle, in het kielzog van Darwin' de wereld heeft rondgereisd. Prins Willem-Alexander, die beschermheer is van de Stichting Sail Amsterdam, voer mee op de clipper. Zondag zal de prins de vlootschouw afnemen vanaf 'De Groene Draeck', het zeilschip van zijn moeder.

Andere opvallende schepen zijn de Götheborg, een replica van een Zweedse Oostindiëvaarder, de Shabab Oman, een trainingsschip van de marine van Oman, de Dewaruci uit Indonesië en de Dhow Theyab, het privé-zeilschip van de kroonprins van Abu Dhabi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl