Herdenking einde WOII in Nederlands-Indië
Bij het Indisch Monument in Den Haag is vanmiddag herdacht dat precies 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië, dankzij de capitulatie van Japan.
Koningin Beatrix, demissionair-premier Balkenende en vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap legden kransen bij het monument. Enkele duizenden belangstellenden woonden de herdenking bij.
Zanger Boudewijn de Groot hield de jaarlijkse herdenkingsrede en las een gedicht voor. Ook zong hij het lied 'Achter glas'. De Groot werd tijdens de oorlog geboren in een Japans kamp in voormalig Nederlands-Indië. Zijn moeder overleefde de oorlog niet.
Een leerling van het Haagse Vrijzinnig Christelijk Lyceum vertelde over het respect en de bewondering die hij heeft voor de Nederlanders die de Japanse interneringskampen hebben overleefd en na de oorlog de 'gebroken stukken' van hun leven weer oppakten.
Derde generatie
De NOS blikt vanavond terug op de herdenking (18.00 uur op Nederland 2) in een speciale uitzending. Presentator Margriet Vroomans spreekt dan met onder andere Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen van de rockband Kane.
De zanger en gitarist zijn de derde generatie Indische Nederlanders in Nederland en de verbondenheid met hun Indische achtergrond is deels terug te horen in hun muziek.
Bekijk de uitzending NOS Indiëherdenking (middag) Bekijk de uitzending NOS Indiëherdenking (avond)
Fotomodel Dido
In de uitzending ook aandacht voor het Nederlandse fotomodel Dido van Soest-Hazenberg, die in 1943 in Batavia werd gearresteerd door de Japanse geheime politie. Vanwege haar 'anti-Japanse activiteiten' werd ze na een korte gevangenschap onthoofd.
Deze onconventionele vrouw had zich, nadat de Japanners Batavia waren binnengevallen, aangesloten bij een kleine verzetsgroep. Via een radiozender onderhielden de leden contact met een Amerikaans schip buiten de territoriale wateren. In juni 1943 werd de verzetsgroep door de Kempetai, de beruchte Japanse geheime politie, opgerold.
Ook Dido's man, die niet op de hoogte was van haar verzetswerk, werd gearresteerd. Na acht maanden opsluiting en marteling kwam hij vrij. Dido liet haar zoon Stephan, die toen pas vier jaar oud was, een dagboek na, waarin ze zich tot haar zoon richt.
Herinneringscentrum Bronbeek
Maandag gaat met de tentoonstelling 'Het verhaal van Indië' het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek in Arnhem officieel open voor publiek. Het IHC Bronbeek is het vierde herinneringscentrum in Nederland na Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Kamp Amersfoort en Nationaal Monument Kamp Vught.
Het herinneringscentrum brengt de dvd 'Oorlog in het Paradijs' uit, waarop getuigen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië hun verhaal vertellen. Een van deze verhalen, over de ontberingen van dwangarbeiders bij de aanleg van de Birmaspoorlijn, kunt u rechtsboven op deze pagina bekijken.