NOS NieuwsAangepast

Historische dag voor Suriname

Desi Bouterse is geïnaugureerd als president van Suriname. Hij neemt het hoogste ambt over van Ronald Venetiaan, die sinds 2000 president van Suriname was.

Bij de ceremonie waren geen staatshoofden aanwezig. De Venezolaanse president Chávez, het enige staatshoofd dat zou komen, heeft zijn reis naar Paramaribo afgezegd. Hij is naar eigen zeggen te druk. Nederland wordt vertegenwoordigd door de ambassadeur.

Historisch moment

De inauguratie van Bouterse wordt gezien als een historisch moment. Bouterse is omstreden, zowel in het buitenland als in Suriname zelf. Bouterse kwam in 1980 door een staatsgreep aan de macht in de oud-kolonie. Hij wordt bovendien verdacht van betrokkenheid bij de Decembermoorden, waarbij in 1982 vijftien critici van het militaire bewind werden gemarteld en vermoord.

In Nederland is Bouterse veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel. Hij kreeg van de rechter elf jaar celstraf opgelegd, maar die heeft de oud-legerleider nog niet uitgezeten. Nu hij president wordt, zal het daar voorlopig ook niet van komen.

'Het zindert'

Niettemin 'zindert' het in Suriname. De inauguratie van Bouterse lijkt alleen op diplomatiek niveau voor spanningen te zorgen. "De burgers hebben juist massaal vóór Bouterse gekozen", zegt Wereldomroep-correspondent Harmen Boerboom. "Hier kijken ze niet teveel in de achteruitkijkspiegel."

Vooral bij jongeren en 'gewone mensen' geniet Bouterse veel populariteit. "Hij geeft de mensen hoop", vertelt correspondent Hennah Draaibaar. "Zij verwachten van Bouterse dat hij meer doet aan onderwijs, werk en huisvesting voor jongeren."

Het vertrouwen bij dat deel van de bevolking is zo groot, dat na Bouterses belofte om de woningnood op te lossen een mensenmassa naar het ministerie van Volkshuisvesting ging om te vragen waar de sleutels waren.

'Een beter Suriname'

Bouterse beloofde in de verkiezingscampagne verdubbeling van de AOW en meer te zullen doen om alleenstaande moeders te ondersteunen. "Ze rekenen er op", zegt Draaibaar. "Zij willen van Bouterse een beter Suriname."

Het vertrouwen in de oud-legerleider is grenzeloos. Toch zijn er ook genoeg critici. Zo weigert de huidige president Venetiaan om hem persoonlijk de ambtsketen te overhandigen. Maar ook andere Surinamers vragen zich af of iemand met zo'n geschiedenis wel een goede president kan zijn.

Technocraten

Bouterse gaat ervoor. Op sleutelposities, zoals in het ministerie van Financiën, heeft hij onafhankelijke technocraten gezet, geen partijleden. "Dat geeft aan dat hij zijn presidentschap serieus neemt", aldus Draaibaar. "Mensen uit zijn partij hebben er eind jaren 90 echt een puinhoop van gemaakt. Dat hij nu onafhankelijke mensen op belangrijke posten zet, is een goed signaal."

Na vandaag kan Bouterse met zijn klus beginnen. Straten in de hoofdstad Paramaribo zijn al dagen paars gekleurd. Paars is de kleur van de Nationaal Democratische Partij, waar Bouterse de leider van is.

Shakira

De installatie van de nieuwe president wordt morgen met een groot volksfeest in Paramaribo gevierd. Boerboom laat weten dat volgens geruchten zangeres Shakira optreedt. "Het zal feest worden, hoe dan ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl