NOS NieuwsAangepast

Kinderbescherming behandelt minder echtscheidingen

De Raad voor de Kinderbescherming hoeft zich steeds minder te bemoeien met echtscheidingszaken. Vorig jaar voerde de Raad 4672 gezags- en omgangsonderzoeken uit, 244 minder dan in 2008. De dalende trend heeft zich ook doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het orgaan verklaart de daling door 'mediation'. Een woordvoerder van de Raad zegt dat steeds meer ouders bij een scheiding zelf afspraken maken over de opvoeding en financiële ondersteuning van een kind.

Plan

Ook de komst van het ouderschapsplan werkt mee, denkt de Raad. Het opstellen van zo'n plan is sinds maart 2009 bij een echtscheiding verplicht. In het plan leggen vader en moeder vast hoe zorg- en opvoedingstaken worden verdeeld.

De Raad noemt de daling "prettig" en spreekt van een "goede trend". Wel verwacht de Raad voor de Kinderbescherming een groot aantal zogeheten 'vechtscheidingen' te blijven behandelen. In zo'n situatie zijn de ouders niet meer zelf in staat om tot een schikking te komen en geeft de Raad voor de Kinderbescherming een advies aan de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl