NOS NieuwsAangepast

'FIFA bevordert corruptie in Afrika'

Door correspondent Lucas Waagmeester

De wereldvoetbalbond FIFA doet niets tegen corruptie in het Afrikaanse voetbal en werkt in sommige gevallen corruptie zelfs in de hand. Dat is de conclusie van een groep Afrikaanse onderzoeksjournalisten die het WK in Zuid-Afrika aangreep om corruptie in het Afrikaanse voetbal onder de loep te nemen.

Volgens de journalisten weet FIFA vaak wel van corrupte praktijken binnen een Afrikaanse voetbalbond, maar treedt de wereldvoetbalbond er niet tegen op. Bestuurders van wie bekend is dat ze corrupt zijn, worden niet bestraft of ontslagen.

Kameroen

De corruptie leidt ertoe dat veel geld dat voor de ontwikkeling van voetbaltalent bedoeld is, verdwijnt. Volgens de onderzoeksjournalisten wordt door Afrikaanse voetbalbonden zelden verantwoording afgelegd over de uitgaven.

Zo gebeurt het dat bestuurders in landen als Nigeria en Kameroen wel de hele wereld over reizen voor vergaderingen en congressen, maar dat er geen geld is voor tickets als het nationale elftal naar een interland moet vliegen.

Bedreiging

De groep journalisten merkte dat onderzoek doen naar de corruptie niet zonder gevaar is. In Zimbabwe, Zambia, Nigeria en Kameroen werden de journalisten bedreigd en soms zelfs in elkaar geslagen. De correspondent in Kameroen werd zo zwaar afgeranseld en bedreigd, dat hij zijn werk niet durft voort te zetten.

De journalist deed onderzoek naar de geldstromen binnen FECAFOOT, de Kameroenese voetbalbond, en naar de inkomsten en uitgaven van Issa Hayatou, de nieuwe vice-president van FIFA.

FAIR

De journalisten werken samen in het forum van Afrikaanse onderzoeksjournalisten FAIR, dat het corruptie-onderzoek morgen op z'n website publiceert. FAIR probeert de journalistiek in Afrika vooruit te helpen. Inmiddels zijn 93 Afrikaanse journalisten aangesloten bij FAIR, die daarmee beloven onpartijdige journalistiek te bedrijven en zich bijvoorbeeld niet in te laten met corruptie of vriendjespolitiek.

De Nederlandse journaliste Evelien Groenink coördineert de onderzoeken van FAIR, en zij noemt de corruptie in het Afrikaanse voetbal 'slopend'. Vooral omdat er nog geen basis is gelegd voor de ontwikkeling van een sportstructuur. Iedere poging die basis te leggen, wordt volgens Groenink door de wijdverspreide corruptie in de knop gebroken.

FIFA-regels

Een ander probleem dat zij noemt is de non interference clause die FIFA hanteert. Volgens deze FIFA-regel mogen regeringen van landen niet zelf onderzoek doen naar corruptie binnen hun voetbalbond. Als ze dat wel doen, dreigt FIFA onmiddellijk met uitsluiting. Veel landen durven dat risico niet aan, en staken hun actie tegen corrupte bestuurders. Zij laten het onderzoek over aan FIFA zelf, maar die organisatie doet volgen Groenink vervolgens niets tegen de corruptie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl