NOS NieuwsAangepast

Nep-orka moet aalscholver verjagen

Sportvissers in Limburg hebben een nieuwe methode om hun concurrent de aalscholver te verjagen. Sportvisserij Limburg heeft een onderwatervogelverschrikker geplaatst om de vogels uit de buurt te houden.

Het apparaat ter waarde van zo'n 3500 euro doet onder water het geluid van een orka na. "De orka is de natuurlijke vijand van de aalscholver", legt Marc Budé van Sportvisserij Limburg uit.

"We weten niet exact hoe het er in het hoofd van een aalscholver aan toegaat", geeft hij toe. "Maar het idee is dat het bijna genetisch bepaald is, dat zodra een aalscholver een orka hoort, hij denkt 'hier is het niet pluis, hier moet ik wegwezen'."

Vergunning

Budé omschrijft de aalscholver als "fantastisch", maar vergelijkt de vogel met "een sportvisser zonder vergunning." De visvangst van de aalscholvers moet dan ook zo veel mogelijk beperkt worden.

"De lol gaat er af voor de vereniging als een groep van vijftig aalscholvers dagelijks zo'n 750 gram aan vis wegvreten. Dan moet je iets verzinnen", vindt Budé. Uit de eerste metingen blijkt dat ongeveer 75 procent van de aalscholvers bang is voor de nep-orka.

Bodem

Sportvissers kunnen de concurrentie van de aalscholver niet gebruiken omdat het zo slecht is gesteld met de visstand in de provincie. Het probleem: schoon water.

"Het water is hier zo helder dat je tot op de bodem kunt kijken", vertelt Budé. "Dat is voor zwemmers ideaal, maar voor sportvissers minder."

Schrikreactie

De oorzaak ligt volgens Budé bij de steeds schoner wordende Maas. "Een stad als Luik is pas sinds tweeëneenhalf jaar aangesloten op een zuiveringsinstallatie. Voor die tijd kwam de ongezuiverde 'menselijke mest' terecht in het water. Nu is het stromende water steeds helderder en minder voedselrijk. Dat betekent minder vis", beredeneert Budé.

De helderheid maakt het ook moeilijk om vissen te vangen. "De vissen zien je aankomen en dan krijg je toch een schrikreactie. Het spreekwoord 'troebel water is goed vissen vangen' geldt dan ook nog steeds. Dit is veel te helder", beoordeelt Budé.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl