Woensdag Kamerdebat over formatie
De Tweede Kamer komt woensdag terug van reces om te debatteren over de formatie. De fracties van GroenLinks, D66 en PvdA hadden om het debat gevraagd.
De partijen zeggen dat informateur Lubbers alleen mocht onderzoeken welke meerderheidskabinetten kans van slagen hebben. Gisteren lieten VVD, PVV en CDA informateur Lubbers weten dat ze over een minderheidskabinet van CDA en VVD willen onderhandelen, met gedoogsteun van de PVV.
Lubbers heeft vanochtend de koningin geïnformeerd en praat maandag met de zeven fractieleiders die niet betrokken zijn bij zo'n minderheidskabinet.
Het regeerakkoord zal tegemoet komen aan PVV-standpunten over onder meer immigratie, integratie, veiligheid en ouderenbeleid. In ruil daarvoor geeft de PVV steun aan een bezuinigingspakket van 18 miljard euro.
'Geen stabiel kabinet'
Met name de voorziene rol van de PVV in de mogelijk nieuw te vormen rechtse regering, kan op weinig steun rekenen vanuit links. "Het is niet voor niets dat partijen zo omzichtig zijn geweest om met de PVV in zee te gaan", zegt PvdA-leider Job Cohen. "Ik heb begrepen dat de PVV alle gelegenheid krijgt om standpunten over de islam verder te blijven verkondigen. Ik kan mij voorstellen dat dat op termijn nog niet tot een stabiel kabinet leidt."
Cohen wijst erop dat de PVV op deze manier geen echte verantwoordelijkheid zal dragen. "Ik denk dat het in ieder geval voor de PVV bepaald niet ongunstig is. Over alles wat het kabinet aan lastige maatregelen neemt kunnen ze zeggen dat het een kwestie van het kabinet is. Bovendien hebben ze op een flink aantal andere punten de handen vrij", zegt Cohen.
Vijfpartijenkabinet
Cohen vindt dat er pas een minderheidskabinet kan komen als alle mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie zijn uitgeput.
Dat is nu nog niet het geval, zegt Cohen. Zo is er nog niet gekeken naar een vijfpartijenkabinet van PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Cohen lanceerde dat idee vorige maand, maar kreeg daarvoor weinig steun.