NOS NieuwsAangepast

Grote steden oranje gekleurd

De politie in Amsterdam schat dat er 180.000 mensen op het Museumplein zijn die de finalewedstrijd hebben gevolgd.

De grote steden in Nederland waren in de loop van de middag en avond volgestroomd met Oranjefans die de wedstrijd samen bekeken op grote schermen. In Amsterdam en Rotterdam was het aan het begin van de avond al zo druk, dat de gemeenten opriepen niet meer naar het centrum te gaan.

Kort na vijf uur vanmiddag bereikte het Museumplein in Amsterdam de maximumcapaciteit van zo'n 100.000 mensen. Ook de overige pleinen en de rest van de stad stonden zo vol met mensen dat de gemeente Amsterdammers aanraadde de wedstrijd thuis te kijken. "Uit veiligheidsoverwegingen, maar ook omdat de wedstrijd gewoon niet meer te zien is door de mensenmassa's", zei een woordvoerder van de gemeente.

Om de reizigersstroom na afloop van de wedstrijd beter te kunnen reguleren, is het Stationsplein in Amsterdam gedeeltelijk afgesloten. Tramvervoer naar het Centraal Station is niet meer mogelijk, zegt de politie.

Alcoholmisbruik

Op het Centraal Station in Amsterdam was het veel drukker dan op een normale zondag. Veel Oranjefans, gewapend met vuvuzela's, trokken vanaf daar de stad in.

Tot nu toe hebben er zich geen grote problemen voorgedaan. Om alles in goede banen te leiden zijn vooral in Amsterdam extra agenten ingezet. Zij controleren onder meer op alcoholmisbruik.

Ook ligt er een plan klaar voor als het gaat onweren en de 100.000 Oranjefans en masse naar huis willen. De mensen worden dan over de verschillende treinstations verspreid om te voorkomen dat één station overbelast raakt.

Noodmaatregelen

Op het Oranjeplein in Rotterdam beukte de menigte een half uur voor aanvang van de wedstrijd door de hekken heen. De mobiele eenheid moest ingrijpen en stond tijdens de wedstrijd voor de hekken. De Coolsingel is vanaf 17.00 uur afgesloten, om feestvierders ruim baan te geven.

In Den Haag zijn noodmaatregelen van kracht om rellen te kunnen voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl