Code Oranje: brandgevaar in natuur
Code Oranje zou de aanduiding kunnen zijn van de opwinding over het Nederlands elftal, maar het is ook een waarschuwing tegen natuurbranden.
Na een voorjaar met weinig neerslag is ook het begin van de zomer kurkdroog. De afgelopen tijd verschoot de waarschuwingsindex van kleur: van groen naar geel en van geel naar oranje.
In het oosten van Brabant is de code zelfs nog verder verscherpt en zit in de hoogste fase: rood. Gezien het aanhoudend droge weer, zullen andere gebieden snel volgen.
Bladeren
Om branden in een zo vroeg mogelijk stadium te bestrijden, worden natuurgebieden vanuit vliegtuigjes in de gaten gehouden. "We kijken of we ergens rook zien", zegt brandweerman Marcel Geluk boven de Veluwe. "Hoe eerder we een brand ontdekken, hoe groter de kans dat we hem beheersbaar kunnen houden."
Zo werd ook de beginnende bosbrand van afgelopen zaterdag bij Zeewolde snel vanuit in de lucht ontdekt. Het vuur kon daardoor worden geblust toen de brand nog klein was, zodat maar een klein stukje bos verloren ging.
Bij de bepaling van de waarschuwingscode, wordt afgegaan op meetpunten in de natuurgebieden en bevindingen van Staatsbosbeheer. "Als je nu in de bossen met je voet de bladeren aan de kant schuift, zie je hoe kwetsbaar het is. Vooral de heide is gevaarlijk droog."
Toeval
Natuurbeheerders zijn extra alert, een sigarettenpeuk die niet goed uit is, kan een uitslaande bosbrand veroorzaken. Open vuur in natuurgebieden, zoals barbecuen, is dan ook verboden.
Bij code rood wordt de waakzaamheid verhoogd. Dat kan betekenen dat hele natuurgebieden op slot gaan voor het publiek. En bij een melding van een mogelijke brand wordt helemaal niets aan het toeval overgelaten, zegt Geluk. "Dan rukken we meteen met vier brandweerwagens uit om gelijk een grote klap uit te delen."
Een bijkomende reden om branden zo snel mogelijk op te sporen, is dat de kans op grote bosbranden groter is geworden. Dat komt doordat natuurgebieden steeds meer met elkaar in verbinding staan.