NOS NieuwsAangepast

Oudste Britse royal gevonden

Wetenschappers hebben in het Duitse Maagdenburg de stoffelijke resten gevonden van koningin Eadgyth (Edith), kleindochter van de legendarische Britse koning Alfred de Grote. Eadgyth overleed in 946 en daarmee zijn haar botten de oudste die ooit van een Britse royal zijn teruggevonden.

Het skelet werd al in 2008 aangetroffen tijdens een opgraving in de kathedraal van de Duitse stad. Hoewel de naam Eadgyth op de gevonden kist stond, was het niet zeker of de botten ook van haar waren. Bovendien ontbraken veel botten, zoals haar handen, voeten en schedel.

Tanden

De afgelopen tijd hebben de onderzoekers bewijs verzameld dat het inderdaad gaat om de Britse koningin. Er werd ontdekt dat de vrouw vaak had paardgereden en veel vis had gegeten, dure kost in die tijden.

Het belangrijkste bewijs kwam echter uit een analyse van haar tanden. De wetenschappers konden de hoeveelheden strontium en zuurstof in haar tanden vergelijken met skeletten uit Zuid-Engeland, die bleken soortgelijke hoeveelheden te bevatten.

"De tanden verschillen volledig van die van mensen uit Maagdenburg. Deze persoon kan daar niet opgegroeid zijn", concludeert de leider van het onderzoek.

Herbegraven

Eadgyth was de halfzus van Athelstan, de eerste koning die over heel Engeland regeerde. Ze woonde vanaf haar tiende met haar gescheiden moeder in een klooster, tot ze in het huwelijk trad met Otto I, de Duitse keizer.

Eadgyh overleed toen ze een jaar of 36 was. Ze werd in eerste instantie begraven in een klooster, maar haar botten werden daarna twee keer herbegraven. De laatste keer was 1510, toen ze in Maagdenburg werd bijgezet in een loden doodskist, gezwachteld in dure zijde.

De botten zullen later dit jaar worden herbegraven in Maagdenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl