NOS NieuwsAangepast

Verzorgenden willen minder managers in de zorg

Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Anne Marie Zimmerman

Minder managers en papierwerk en tegelijk verplegenden en verzorgenden veel efficiënter inzetten. Dat zijn volgens mensen die werkzaam zijn in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg uitgelezen mogelijkheden om te bezuinigen op de kosten van de langdurige zorg terwijl de kwaliteit ervan tegelijk toeneemt.

Geen enkele branche ontkomt aan forse bezuinigingen onder een nieuw kabinet. Omdat er zoveel geld omgaat in de zorg, staat die sector hoog genoteerd op veel bezuinigingslijstjes. En binnen die sector dan in de eerste plaats de langdurige zorg, vooral gefinancierd uit de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Via NOS Net, een netwerk van mensen die kennis en ervaringen via internet delen met de NOS, heeft de NOS geïnventariseerd waar mensen die werkzaam zijn in de langdurige zorg mogelijkheden zien om te bezuinigen.

Aan NOS Net werken 222 mensen uit de zorg mee. Van hen hebben er 127 gereageerd op onze vraag hoe er bezuinigd kan worden op de zorguitgaven. In totaal kregen we vierentwintig reacties van mensen die werken in verpleeg- en verzorgingshuizen of in de thuiszorg.

Efficiëntie

De rode draad daarin is dat er heel wat geld uit te sparen is door te snijden in de managementslagen en door de eigenlijke zorg efficiënter te organiseren.

Zelfstandig thuisverpleegkundige Liesbet Machielsen schrijft daarover: "Geen dubbele planning. Dus één persoon die kan wassen, aankleden en bijvoorbeeld ogen druppelen. Nu kom je nog tegen dat er twee personen op één adres komen, omdat de één alleen mag wassen en de ander dus de medicatie moet doen."

Janet de Visser van Vierstroomzorgring in Woerden is het daar helemaal mee eens. "Verpleegkundigen inzetten met alle competenties, dit beperkt de inzet van ondersteunende diensten", zegt ze.

Er worden door de mensen die gereageerd hebben op de vraag van NOS Net nog heel andere voorbeelden van meer efficiëntie genoemd. Zoals bijvoorbeeld het zo afstemmen van het (beroeps)onderwijs op de vraag, dat er personeel wordt opgeleid waar op de arbeidsmarkt ook behoefte aan is. Of het meer en beter ondersteunen van mantelzorgers zodat zij hun taak langer kunnen volhouden en mensen later in verpleeghuizen terecht komen

Lees hier wat medewerkers in de zorg zeggen over de efficiëntie

Management

De grote hoeveelheid managers in de AWBZ-gefinancierde zorg is velen een doorn in het oog. Verpleegkundige Matthijs Bakker daarover: "Er kan kritisch gekeken worden naar al de managementlagen in veel instellingen. Bij ons in de instellingen is er één managementfunctie op drie bewoners. Dit kost een hoop geld en een hoop vergaderingen, maar is mijns inziens niet efficiënt."

Het algemene gevoel onder de respondenten van NOS Net is dat het snijden in de managementlagen en het efficiënter inzetten van verplegenden en verzorgenden niet alleen besparingen opleveren, maar ook de kwaliteit van de verleende zorg alleen maar ten goede komen.

Lees hier wat medewerkers in de zorg zeggen over het management

Innovatie

Een ander thema dat in veel reacties terugkomt is innovatie. In de zorg kan veel slimmer gewerkt worden door meer gebruikt te maken van technologische hulpmiddelen. Dat is des te belangrijker omdat er door de vergrijzing steeds minder mensen beschikbaar zullen zijn om steeds meer zorg te verlenen.

Bij die innovatie gaat het niet alleen om high tech. Zo heeft Daan Dohmen, directeur van de Focus Cura Groep, een heel simpele oplossing voor de zogeheten sleutelproblematiek. Omdat mensen vaak verzorgd door verschillende verpleegkundigen of verzorgenden, moeten die telkens huissleutels ophalen op een centraal punt en die daar ook weer terugbrengen. Dat kost veel tijd.

Dohmens bedrijf heeft een beveiligde sleutelkluisje ontwikkeld dat op de voordeur zit. Met een speciale 'zorgsleutel' kunnen verzorgenden die kluis openen, de huissleutel pakken en die na gebruik weer terugleggen.

Ook Esther Jacobs, project leider in de thuiszorg bij de ZZG Zorggroep, is er van overtuigd dat technologie een steeds grotere rol gaat spelen. "Te denken valt aan zorg op afstand via beeldbellen, alarmoproep met videocontact en de inzet van sensortechnologie."

Lees hier wat medewerkers in de zorg zeggen over innovatie en ICT

Thuis

Het zo lang mogelijk thuis laten wonen en daar verzorgen van mensen, is de laatste methode om te bezuinigen op de zorgkosten die de respondenten vaak noemen. Ergotherapeut Lizet Broekhuizen schrijft: "Training in de thuissituatie om bijvoorbeeld weer zelfstandig te kunnen douchen zou effectiever zijn dan langdurige thuiszorg."

Lees hier wat medewerkers in de zorg zeggen over het thuis verzorgen

Politiek

De politieke partijen hebben allemaal veel en uiteenlopende plannen met de AWBZ-zorg. Veel partijen (CDA, PvdA, D66, Groen Links, SGP) vinden dat bewoners van AWBZ-instellingen zelf moeten gaan betalen voor de woonkosten. De partijen willen hen wel compenseren door de huidige eigen bijdrage voor de AWBZ-zorg te verlagen en via de huurtoeslag. De VVD wil dat mensen ook zelf gaan betalen voor hun verblijfskosten.

SP, GroenLinks en PVV trekken meer geld uit voor verplegenden en verzorgenden. Om meer mensen aan te stellen en om de salarissen te verhogen. Verder willen veel partijen de begeleiding (CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SGP, Christenunie), de dagopvang (PvdA, D66, GroenLinks, SGP) en soms ook de persoonlijke verzorging (SGP, D66) overhevelen van de volksverzekering AWBZ naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die door de gemeenten wordt uitgevoerd.

Technologische innovaties zoals zorgverlening op afstand, consulten via internet, het monitoren op afstand van mensen die zorg nodig hebben en veiligheidssystemen met behulp van camera's en internet zijn terug te vinden bij veel politieke partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl