NOS NieuwsAangepast

Joran van der Sloot zit in cel Lima

Joran van der Sloot zit vast in een politiebureau in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij kwam vanmiddag aan nadat hij met een auto vanaf de grens met Chili naar Lima was gebracht.

Na aankomst in Lima werd hij eerst aan de pers getoond, op het hoofdbureau van poltie, waar hij vandaag zal worden verhoord. Hij reageerde niet op vragen van journalisten over zijn rol bij de dood van Stephany Flores.

Stephany

De 22-jarige Nederlander wordt ervan verdacht de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores zondag in Lima te hebben omgebracht. Hij week daarop uit naar Chili.

In Chili werd Van der Sloot niet officieel gearresteerd, maar slechts in verzekerde bewaring gesteld. De Chileense autoriteiten hebben hem in een vliegtuigje naar de grens met Peru gevlogen.

Motief

In de noordelijke grensplaats Arica werd hij de grens met Peru overgezet. In Peru is hij officieel gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op Ramirez.

Het lichaam van de jonge vrouw werd woensdag in een hotelkamer in Lima gevonden die op naam stond van Van der Sloot. Op dat moment had Van der Sloot Peru al verlaten en was uitgeweken naar Chili.

Mogelijk was roof het motief voor de moord. Dat schrijft de Peruaanse krant El Comercio vanochtend. Volgens Stephany's vader Ricardo Flores trof de politie op Stephany's lichaam niet de ketting en andere juwelen aan die ze altijd droeg. In haar portemonnee ontbraken de duizend dollar die haar vader haar had gegeven om een laptop te kopen.

Ontkent moord

Volgens de politie van Peru ontkent Van der Sloot dat hij Flores heeft vermoord maar de politie zegt harde bewijzen in handen te hebben. Getuigen hebben gezien hoe de twee zondagochtend de hotelkamer van Van der Sloot binnengingen, waar Flores later dood werd teruggevonden

De Nederlander heeft aan de Chileense politie alleen toegegeven dat hij haar kende. Hij heeft ook gezegd dat hij met Flores in een casino is geweest. Van der Sloot was in Lima voor een pokertoernooi.

Opgepakt

Joran hangt 25 jaar gevangenisstraf boven zijn hoofd. Of hij een eventuele straf in Peru moet uitzitten is niet duidelijk.

Nederland en Peru onderhandelen al ruim een jaar over een verdrag dat de uitwisseling van gevangenen regelt. Nederland is al akkoord met de tekst, Peru nog niet.

Nederlandse maatstaven

Met een zogeheten WOTS-verdrag (Wet overdracht tenuitvoering strafvonnissen) kan een gevangene de straf, of een deel daarvan, uitzitten in het land van herkomst, als de gedetineerde er zelf mee instemt.

Het WOTS-verdrag van Nederland met Thailand betekende in 2007 dat de in Thailand tot levenslang veroordeelde Machiel Kuijt na tien jaar Thaise gevangenschap naar Nederland mocht komen. Eenmaal in Nederland werd het restant van zijn straf naar Nederlandse maatstaven bekeken en werd hij vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl