Netanyahu verdedigt Israëlische aanval
De Israëlische premier Netanyahu verdedigt de dodelijke aanval van de Israëlische commando's op het schip uit een konvooi met hulpgoederen voor Gaza. Hij zegt dat hij volledig achter hen staat.
Volgens Netanyahu werden de commando's aangevallen toen ze één van de schepen op wapens controleerden. Israël betreurt dat er bij de actie doden zijn gevallen.
Premier Netanyahu is op dit moment in Canada en zou morgen de Amerikaanse president Obama ontmoeten, maar dat bezoek gaat nu niet door. Netanyahu keert zo snel mogelijk terug naar Israël.
De twee hebben elkaar inmiddels wel telefonisch gesproken. Obama heeft er bij Netanyahu op aangedrongen zo snel mogelijk een onderzoek in te stellen.
De Palestijnse president Abbas heeft de aanval scherp veroordeeld en spreekt van een bloedbad. De politieke Hamasleider in de Gazastrook, Ismail Haniyeh, noemt de aanval meedogenloos.
Spoedzitting
Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt de Israëlische actie. De VN wil, net als de VS en de Europese Unie, dat er snel een onderzoek komt.
De VN-Veiligheidsraad houdt een spoedzitting. De zitting is aangevraagd door Turkije, dat momenteel roulerend lid is van de V-raad. Het schip waarop de zeker negen doden vielen, voer onder Turkse vlag.
De Turkse premier Erdogan noemt de Israëlische actie "staatsterrorisme". Het bewijst dat Israël niet uit is op vrede, zei hij.
Op aandringen van Syrië komt de Arabische Liga morgen in een spoedzitting bijeen.
Grenzen open
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken reageerde geschokt. Hij heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen.
"Ik ben zeer geschokt dat er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Nederland wil dat er precies wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren", aldus een verklaring van Verhagen.
Op Radio 1 herhaalde Verhagen een eerdere oproep aan Israël om de grenzen van de Gazastrook meer te openen voor hulpgoederen voor de Palestijnen. Nederland pleit voor volledige opening van de grenzen van de Gazastrook, waar zo'n 1,5 miljoen Palestijnen op een gebied wonen van ongeveer veertig bij negen kilometer.
Verhagen krijgt steun van zijn Franse collega Kouchner. De Europese vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid, Ashton, roept Israël zelfs op om de Gazastrook onmiddellijk en zonder voorwaarden open te stellen voor goederen en mensen.