NOS NieuwsAangepast

Recordbedrag voor oude dollar

In de VS is een recordprijs van bijna 8 miljoen dollar betaald voor een oude munt. Het is een zilveren dollar uit het jaar 1794. Voor zover bekend is het de oudste Amerikaanse dollar die ooit gevonden is.

De recordprijs van 7,85 miljoen dollar is neergelegd door een educatieve stichting die gespecialiseerd is in oude munten. De organisatie is van plan de munt tentoon te stellen om het publiek geïnteresseerd te krijgen in numismatiek.

De munt werd gekocht van een verzamelaar die de munt zeven jaar in zijn bezit heeft gehad. Wat de man er indertijd voor betaald heeft, is niet bekendgemaakt.

Oudst

De VS begon in 1794 met het slaan van zilveren dollars. Van de kleine 2000 die er dat jaar gemaakt werden, zijn er nu nog zo'n 150 over. Dit exemplaar is ondanks zijn leeftijd nog in uitstekende staat.

"Zo'n munt kom je maar eens in je leven tegen", jubelde de curator van de stichting. "Uit mijn onderzoek blijkt dat de munt uit de oudst bekende slag komt."

Vrijheid

Op de zilveren dollar is een allegorische voostelling van de vrijheid te zien, een vrouw met lang golvend haar. Op de achterzijde staat een Amerikaanse adelaar.

Uit onderzoek is gebleken dat de munt met de hand is geslagen op gepolijst zilver, wat kan betekenen dat de munt speciaal voor een belangrijk persoon of de collectie van de Amerikaanse Munt werd geslagen.

De hoogste verkoopprijs voor een munt was tot nu toe 7,59 miljoen dollar, een bedrag dat in 2002 werd neergeteld voor een 20-dollarstuk uit 1933.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl