Geen inzage vooraf EU in begrotingen
De Europese Commissie heeft het voorstel ingetrokken om de EU meer zeggenschap te geven over het financieel beleid van de lidstaten.
Het EU-bestuur wilde dat eurolanden jaarlijks hun ontwerpbegroting ter beoordeling aan Brussel zouden voorleggen. Op die manier zou moeten worden voorkomen dat het financiëel beleid van de afzonderlijke overheden ontspoort, zoals in Griekenland is gebeurd.
Het plan bleek niet haalbaar omdat de lidstaten tegen zijn. In plaats daarvan wil de commissie nu dat de EU-landen van tevoren inzicht geven in hun begrotingen.
Aangescherpt
Om de euro beter te beschermen tegen calamiteiten zoals met Griekenland, praten de EU-leiders over mogelijkheden om de politieke en economische regie vanuit Brussel te versterken.
Nederland is het daarmee eens, maar minister Jan Kees de Jager van Financiën wil "geen Verenigde Staten van Europa". Hij vindt wel dat de begrotingsregels moeten worden aangescherpt, en dat daar strenger op moet worden toegezien dan de afgelopen tien jaar is gebeurd.
Maar de bemoeienis van Brussel mag niet zover gaan dat de bevoegdheden van de nationale parlementen worden ondermijnd, zegt De Jager. "Want dat bedreigt de democratie."
Na overleg
De ministers van Financiën vergaderden gisteren in Brussel over de toestand rond de euro. De koers van de Europese munt staat onder grote druk, ondanks het reddingsplan van 720 miljard euro waarover ruim een week geleden overeenstemming werd bereikt.
Nederland en Duitsland hebben bedongen dat dat geld alleen uitgegeven mag worden, na overleg met de lidstaten.
Vandaag praten de ministers van financien verder over een strenger beleid om de euro te ondersteunen.