Nieuwe partijen vechten voor Kamerzetel
Zeven partijen die nu niet in de Tweede Kamer zitten, doen wel mee aan de Kamerverkiezingen. Bij de Kiesraad hebben zich negentien partijen gemeld voor de verkiezingen op 9 juni. In de Staatscourant zijn alle partijen nu bekend gemaakt.
Een partij, de Partij voor de Mens en alle overige aardbewoners, heeft zich teruggetrokken. De partij heeft niet genoeg steunverklaringen.
Een overzicht van de partijen:
De Piratenpartij
Van de 'nieuwe' partijen is de Piratenpartij het meest bekend. Die partij heeft in andere Europese landen al relatief grote successen geboekt. Bij de Duitse verkiezingen, in september vorig jaar, haalde de partij twee procent van de stemmen.
Dat is vanwege de kiesdrempel in Duitsland (vijf procent) niet genoeg voor een zetel, maar in Nederland was het genoeg geweest voor drie Kamerzetels.
De Piratenpartij (lijst 18), die voornamelijk via internet in contact blijft met leden en belangstellenden, staat voor een grondige herziening van het patentsysteem en het auteursrecht. Al het niet-commercieel gebruik van films, muziek en literatuur zou vrijgesteld moeten worden, stellen de piraten.
Ook maakt de partij zich hard voor privacybescherming. De standpunten waren in Zweden al goed voor acht procent van de stemmen bij de Europese Verkiezingen vorig jaar.
Partij Één
Een andere internetpartij is Één. Die partij is een zogeheten 'open community'. Via platforms als Hyves, Facebook en LinkedIn kunnen leden en belangstellenden meepraten in de partij.
Volgens Één heeft iedereen een talent en dient vooral ondernemerschap, door de partij de "historische kracht van de Nederlandse samenleving" genoemd, gestimuleerd te worden.
Nieuw Nederland
Nieuw is ook de partij Nieuw Nederland (lijst 12). De partij pleit voor een nieuw en ander Nederland, waarin niemand belasting hoeft te betalen op arbeid en er een basisinkomen voor iedereen komt. Er wordt wel een belasting op "intermediair gebruik' ingevoerd, dat wil zeggen op gas, water, lucht, elektriciteit, grond en grondstoffen. Binnen vier jaar willen de oprichters deze 'Nieuwe Economie' invoeren.
Partij voor Mens en Spirit
Lijst 14 is voor de Partij voor Mens en Spirit. Volgens de PvMS voelen veel mensen zich niet meer in de Haagse politiek vertegenwoordigd, omdat zij niet meer confessioneel zijn. De Partij voor Mens en Spirit wil daarom een nieuwe "politiek vanuit het hart", waarin menselijkheid centraal komt te staan.
Heel Nederland
De partij Heel Nederland (lijst 15) wil Nederland "helen". De holistische partij staat voor een samenleving waarin alles samen wordt gedaan en liefde en respect voor anderen centraal staan.
Lijst 17
Lijst 17, eerst LEF, doet ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De lijst is een initiatief van de jongerenomroep BNN. De 21-jarige Lot Feijen werd tot lijsttrekker gekozen. De partij wil de studiefinanciering handhaven en wonen voor jongeren goedkoper maken.
Zo zouden leegstaande kantoorpanden tot studentenkamers kunnen worden omgebouwd. Ook wil de partij een beter openbaar vervoer en de politiek toegankelijker maken, door eenvoudiger taalgebruik.
Evangelische Partij van Nederland
Onderaan de kieslijst staat de Evangelische Partij van Nederland (EPN), die in april 2010 nog haastig is opgericht door Yvette Laclé. Laclé is oud-Raadslid in Amsterdam voor de ChristenUnie.
De nieuwe partij is trouw aan de bijbel en is anti-abortus en anti-euthanasie. De EPN distantieert zich van de eveneens gereformeerde SGP in het vrouwen- en het kledingstandpunt; daarin is de EPN minder streng.