Verhofstadt: gekakel Europese leiders moet ophouden
Demissionair premier van België Leterme en zijn voorganger Verhofstadt vinden het niet kunnen dat de Duitse bondskanselier Merkel openlijk twijfelt aan het reddingsplan voor de euro. Afgelopen vrijdag liet Merkel haar twijfel blijken over het reddingsplan voor de euro.
Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, gaf dat vandaag te kennen tijdens een interview in Buitenhof. "Op het ogenblik dat Europa na vijf maanden discussie eindelijk een akkoord heeft bereikt over een noodplan om de euro te redden, haal je dat akkoord met zulke uitspraken weer onderuit."
Historisch keerpunt
De Belgische premier Yves Leterme uitte dezelfde kritiek in het VRT-programma De Zevende Dag: "Er zijn afspraken gemaakt binnen de eurozone om de munt te verdedigen."
"Dat is een historisch keerpunt, en daarom moeten we dat debat nu afsluiten, en niet zoals mevrouw Merkel twijfelen aan de uitvoerbaarheid van die programma's."
Crisis werd voorspeld
Verhofstadt en Leterme vinden net als de (Belgische) voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, dat er naast het reddingsplan verdere hervormingen nodig zullen zijn om de euro te beschermen.
Verhofstadt: "Het probleem dat ons nu overkomt, werd jaren geleden al voorspeld door (oud-voorzitter van de Europese Commissie) Jacques Delors. Die zei dat je geen monetaire unie kan hebben, zonder een gezamenlijk economisch bestuur."
De christen-democraat Leterme denkt hierover hetzelfde: "Het verschil met de andere grote economische machtsblokken, de Verenigde Staten en Japan, is dat Europa nog geen economisch beleid heeft."
"Zo zie je dat sinds de invoering van de euro het verschil in concurrentievermogen zelfs gestegen is binnen de zone. Dan zit er duidelijk iets niet goed. En daarom moeten we nu pragmatisch kunnen ingrijpen zonder ons te verliezen in een nieuw debat over de Europese instellingen."
Gekakel
Op de vraag of Verhofstadts euro-optimisme in deze omstandigheden vol te houden is, antwoordde de oud-premier in Buitenhof: "Ik denk dat wat er nu gebeurt met de euro iedereen meer de Europese richting doet uitkijken."
"Als ik bijvoorbeeld naar Nederland kijk, daar spreken De Jager en Cohen nu over de noodzaak van effectieve sancties voor de naleving van het stabiliteitspact, terwijl dat enkele maanden nog een taboe was omdat het de nationale soevereiniteit zou aantasten. De Europese regeringsleiders zien nu in dat we alleen uit de crisis zullen geraken met een goed gezamenlijk beleid."
"Laten we nu maar even ophouden met het gekakel tussen regeringsleiders over de euro, en laten we de Europese Centrale Bank en de Commissie nu hun werk laten doen."