NOS NieuwsAangepast

Twee onderzoeken aan de gang na vliegramp

In Libië zijn twee grote onderzoeken aan de gang naar de vliegramp in Tripoli: een onderzoek naar de oorzaak van de ramp en een identificatie-onderzoek.

Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp staat onder leiding van een Libisch team. Dat wordt bijgestaan door twee medewerkers van de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Verder is er een team onderzoekers van Airbus uit Frankrijk.

Later vandaag worden ook nog Amerikaanse onderzoekers verwacht, namens de leverancier van de vliegtuigmotoren. Gezien de slechte relatie tussen de Verenigde Staten en Libië is het opmerkelijk dat zij ook meedoen aan het onderzoek.

Identificatie

Het onderzoek naar de identiteit van de slachtoffers wordt geleid door het Nederlandse Forensisch Opsporingsteam. Dat is met vijf mensen in Tripoli aanwezig en heeft inmiddels versterking aangevraagd.

De leden van het FOT doen sinds vanmiddag onderzoek in de ziekenhuizen waar de stoffelijke resten van de slachtoffers naartoe zijn gebracht. Op grond van gegevens die vanuit Nederland zijn aangeleverd, zoals dna, vingerafdrukken, medische gegevens van artsen en tandartsen, proberen zij met zekerheid vast te stellen wie de slachtoffers zijn.

Medewerking

De hulpverleners uit Nederland zal alle medewerking worden verleend. Dat heeft premier Balkenende gisteravond te horen gekregen tijdens een telefoongesprek met de Libische leider Kadhafi. De regeringsleiders hebben elkaar condoleances overgebracht voor de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp bij Tripoli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl