Recordbezuinigingen in Griekenland
Door correspondent Conny Keessen
Het worden zware tijden voor de Grieken. De Griekse regering heeft een streng bezuinigingsprogramma voor de komende drie jaar aangekondigd in ruil voor leningen van de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds.
Vooral de ambtenaren zullen niet blij zijn met de vergaande kortingen op hun lonen en pensioenen. Zij raken hun vakantietoeslagen kwijt en dat gaat om twee volledige maandsalarissen. Bovendien worden hun lonen bevroren en worden er geen ambtenaren meer aangenomen.
Terneergeslagen
Maar andere maatregelen raken ook de rest van de bevolking. De verhoging van de BTW en extra heffingen, tot 10 procent, op brandstof, sigaretten, drank en luxe goederen, zullen gevolgen hebben voor hun huishoudportemonnee. Grieken die in de private sector werken zullen niet gekort worden op hun salarissen, maar zien wel hun pensioenen fors omlaag gaan.
"Ik weet dat de opofferingen zwaar zijn", zei de Griekse premier Papandreou. "Maar ze zijn nodig, anders zouden we ten onder gaan." Tijdens de speech die hij hield voor zijn kabinet, een socialistische regering, waren de gezichten van zijn ministers strak en terneergeslagen. In zijn partij hebben leden hun premier verweten de idealen van het socialisme te verkwanselen.
Vakbonden
Ook de reacties van de oppositiepartijen en vakbonden zijn niet mis. De leider van de grootste conservatieve oppositiepartij reageerde fel; hij vreest een diepe recessie in het land en noemde het bezuinigingsprogramma het Waterloo van de huidige regering.
De vraag is hoe de machtige vakbonden, die in het verleden veranderingen en hervormingen hebben kunnen tegenhouden, in de komende weken gaan reageren. Er waren de afgelopen maanden stakingen en demonstraties, maar de vakbonden kregen hun leden toch niet massaal op de been, zoals vroeger, met honderdduizenden.
Bitter
Aanstaande woensdag, 5 mei, zal een eerste test zijn met een landelijke staking waaraan alle vakbonden meedoen.
Intussen blijft de 'gewone' Griek beschaamd, vernederd en bitter achter. De Grieken weten het inmiddels: achtereenvolgende regeringen, of het nu socialisten of conservatieven waren, hebben het clientèle-systeem in stand gehouden, hun politieke vrienden geholpen en nagelaten veranderingen en hervormingen door te voeren.