NOS NieuwsAangepast

Hervatting vluchten blijft onzeker

Het is nog onduidelijk wanneer er weer boven Nederland kan worden gevlogen. Er is een persconferentie aangekondigd van minister Eurlings, samen met Schiphol en de KLM, maar hoe laat die is, is nog niet duidelijk. De Europese ministers van Verkeer voeren al de hele middag telefonisch overleg over de situatie en kort voor zessen zijn de gesprekken weer hervat.

Minister van Verkeer Eurlings wil dat er uiterlijk morgenochtend om 08.00 uur weer wordt gevlogen. Dat was zijn inzet vanmiddag bij de videoconferentie van de Europese ministers van Verkeer. Gisteren zei Eurlings dat Europa zich te streng opstelt. Hij pleitte voor een onderscheid tussen gebieden met hoge en lage concentraties vulkanische as in de lucht. In gebieden met weinig as zou wel kunnen worden gevlogen.

'Schoon genoeg'

Tot 20.00 uur vanavond is het Nederlandse luchtruim in ieder geval nog gesloten in verband met de aswolk van de vulkaan op IJsland.

De KLM en andere luchtvaartmaatschappijen stellen dat de lucht schoon genoeg is om weer te vliegen. Volgens de KLM zijn testvluchten met lege vliegtuigen zonder problemen verlopen.

In Zwitserland zijn echter asdeeltjes gemeten op een hoogte van vier tot vijf kilometer. En volgens de NAVO is in zeker één F-16 as aangetroffen.

De IJslandse vulkaan is nog steeds actief, maar volgens weerdeskundigen bereiken de asdeeltjes nu nog maar een hoogte van twee tot vier kilometer. Toen de uitbarsting begon was dat zo' n elf kilometer.

Kleine vliegtuigjes

De KLM heeft aangekondigd dat het vanavond gestrande passagiers gaat ophalen uit Curaçao en Suriname. Of zij naar Schiphol worden gebracht of naar een andere luchthaven in Europa, is nog niet duidelijk.

Vanuit Curacao vertrekt om 16.00 uur Nederlandse tijd een Boeing 747. Een MD-11 vertrekt om 20.00 uur vanuit Paramaribo.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat benadrukt dat het luchtruim boven Nederland niet helemaal dicht is. Sinds gistermiddag mogen helikopters, zweefvliegtuigen en kleine vliegtuigjes weer de lucht in, omdat ze laag vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl