E-mail NOS-correspondent gehackt in China
De e-mailadressen van ten minste elf buitenlandse journalisten en activisten in China zijn afgelopen weken gehackt. Onder hen ook NOS-correspondent Wouter Zwart. De slachtoffers hadden allemaal een e-mailaccount van internetprovider Yahoo.
De afgelopen dagen meldden steeds meer journalisten zich met klachten bij de Vereniging van Buitenlandse Correspondenten in China (FCCC). Het Yahoo-e-mailadres van Wouter Zwart blijkt als een van de eerste te zijn gehackt.
"Begin februari probeerde ik toegang te krijgen tot mijn e-mail, toen plotseling een boodschap in beeld verscheen, waarin Yahoo mij opriep direct contact op te nemen. Mijn account was afgesloten, omdat er 'veiligheidsrisico's waren geconstateerd'. Er werd verteld dat onbekenden hadden ingebroken en persoonlijke gegevens inclusief mijn wachtwoord hadden buitgemaakt."
Geen informatie
Lange tijd dacht Zwart een uitzondering te zijn, maar de afgelopen week neemt het aantal gevallen snel toe. "Ik weet niet wie erachter zit en wat er is gebeurd", vertelt Clifford Coonan van de Britse krant Independent. "Yahoo geeft geen enkele informatie, maar het lijkt te gebeuren met journalisten en academici in China. Dus dat maakt het een beetje verdacht."
Intussen meldt ook het World Uyghur Congress (WUC) dat zijn yahoo-account al een maand geblokkeerd is. WUC is een groepering van Oeigoeren in ballingschap in Europa en de VS, die door China wordt beschuldigd van het aanzetten tot separatisme in Xinjiang.
"Ik vrees dat veel informatie van mijn Yahoo-account is gedownload", zei woordvoerder Dilxat Raxit gisteren tegen het persbureau Reuters. Met het adres, dat hij in Zweden zou hebben aangemaakt, stuurde hij e-mails naar mensen in China. "Veel van hen in Lanzhou, Xi'an en andere plekken in China zijn al weken telefonisch onbereikbaar."
De hackersaanval op Yahoo lijkt in zekere zin op de affaire met concurrent Google, die vorige week besloot uit China te vertrekken. Google ontdekte begin dit jaar dat hackers vanuit China hadden ingebroken in een groot aantal Gmail-adressen. De omvang van het Yahoo-incident is nog niet bekend.
Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse provider problemen ondervindt in China. In 2006 beschuldigde Reporters without Borders Yahoo ervan de overheid te hebben geholpen bij de arrestatie en veroordeling van een Chinese schrijver. Shi Tao kreeg tien jaar gevangenschap omdat hij geheime documenten van de communistische partij zou hebben gemaild aan buitenlandse websites.
Volgens Reporters without Borders fungeerde Yahoo daarbij als een "politie-informant" die informatie vrijgaf over het e-mailadres van de schrijver, waardoor zijn 'schuld' kon worden aangetoond.
Yahoo reageerde destijds door te stellen dat elk bedrijf zich moet houden aan de regels en wetten van het land waarin het is gevestigd.