NOS NieuwsAangepast

DOE: Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid

Historie:

DOE (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid) werd opgericht op 2 december 1999. De partij wilde een alternatief zijn voor de burgers die het geloof in de politiek verloren hadden. De oprichters vonden dat de politiek te weinig investeerde in de menselijke hulpbron. Aan de basis van de oprichting stonden de sociologen Monique Essed-Fernandes, die tevens de voorzitter was, en Maarten Schalkwijk. Bij de verkiezingen van 2000 behaalde DOE net geen DNA-zetels, maar wel districtraads- en ressortraadszetels.

In 2005 ging de partij samen met UPS (Unie voor Progressieve Surinamers) de verkiezingen in. Ook toen behaalde zij net geen parlementszetel, maar is wel vertegenwoordigd op districtraads- en ressortraadsniveau.

Situatie sinds 2005:

Na de verkiezingen van 2005 besloot Maarten Schalkwijk, die de voorzittershamer van Monique Essed overgenomen had, zijn functie neer te leggen. Carl Breeveld is de derde voorzitter van deze relatief jonge partij. Het is nog niet duidelijk of de samenwerking met UPS, die intussen het Middenblok heeft gevormd, zal worden voortgezet in 2010. Dit besluit moet nog genomen worden op een partijcongres.

Doelstellingen partij:

DOE wil de participatie van burgers in de politieke en maatschappelijke besluitvorming bevorderen. Verder zegt de partij te streven naar structurele versterking, handhaving en beleving van de democratie en de rechtsstaat. Het streven naar een evenwichtige en duurzame ontwikkeling van de gehele samenleving is ook een doelstelling van de partij. Verder wil DOE een maatschappij waarin de rol van de werkende mens centraal wordt gesteld in het ontwikkelingsproces naar maatschappelijke welvaart en welzijn. Ook zegt de partij te willen bijdragen aan het versterken van 'natievorming', waarbij eenheid, samenwerking en solidariteit tussen de verschillende sociale klassen, groepen en etnische bevolkingsgroepen worden bevorderd. Tenslotte wil DOE de mensenrechten bevorderen en de naleving daarvan handhaven.

Wie is wie?

Voorzitter: Carl Breeveld Ondervoorzitter: Joany Lansdorf-Watkin Secretaris: Paul Brandon Tweede secretaris: Marc Partowihono Penningmeester: Andrew Baasaron Tweede penningmeester: Clyde Griffith

Carl Breeveld

Carl Breeveld is geboren op 20 september 1955 te Paramaribo. Hij is theoloog en docent theologie. Vanaf 30 mei 2009 is hij de voorzitter van DOE. Carl Breeveld is directeur van de stichting Man Mit' Man, een stichting die werkt aan het vernieuwen van het denken van de man op alle levensgebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl