ABOP: Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij
Historie:
De ABOP werd opgericht in 1990. De partij ging in 1991 alleen de verkiezingen in maar behaalde geen zetels in De Nationale Assemblee. Voorzitter Ronnie Brunswijk had gerekend op de stemmen van de binnenlandbewoners. In de jaren tachtig voerde hij met zijn Jungle Commando een gewapende strijd tegen het militaire regime van Desi Bouterse. ABOP kreeg bij de verkiezingen niet de gewenste steun van de binnenlandse bevolking.
In 2005 besloot Brunswijk een samenwerking aan te gaan met de politieke partijen BEP (Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek) en Seeka. Deze A-Combinatie boekte succes en behaalde vijf zetels. Voorzitter Ronnie Brunswijk werd gekozen in het district Marowijne.
Situatie sinds 2005:
A-Combinatie ging na de uitslag van de verkiezingen een samenwerking aan met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling en DA'91.
De ABOP mocht de ministerspost op Transport, Communicatie en Toerisme TCT) invullen. Alice Amafo werd de eerste vrouwelijke minister van Marron-afkomst. In maart 2007 moest zij aftreden toen aan het licht kwam dat zij staatsgelden had aangewend voor het vieren van haar verjaardag. Richel Apinsa volgde haar op.
Doelstellingen partij:
De ABOP heeft als doel om het Surinaamse volk te organiseren in zijn strijd voor nationale bevrijding. Verder wil de partij een bundeling van alle vaderlandslievende en democratische ingestelde personen bewerkstelligen, ongeacht ras en religieuze overtuiging. Verder wil ABOP bereiken dat de Surinaamse Maatschappij in al haar facetten tot ontwikkeling komt.
Wie is wie?
Voorzitter: Ronnie Brunswijk Onderzitter: George Terini Secretaris: Carlo Ada Penningmeester:Hendrik Cairo
Ronnie Brunswijk
Ronnie Brunswijk werd geboren op 7 maart 1962 in het dorp Moengo Tapoe in het district Marowijne. Brunswijk was militair en lijfwacht van Desi Bouterse. In 1986 richtte hij, geholpen door politieke rivalen van Bouterse, het Jungle Commando op. Als leider van het Jungle Commando vocht hij tegen het regime van Bouterse. Tegen Brunswijk staat een internationaal opsporingsbevel uit. In 1999 veroordeelde de rechtbank in Haarlem hem, bij verstek, tot zes jaar gevangenisstraf voor drugshandel.
Brunswijk is ook voorzitter van de hoofdklasse vereniging Inter Moengo Tapoe, waarmee hij landskampioen werd in 2006 en 2007. Naast het lidmaatschap van het parlement is Brunswijk als concessiehouder actief in de goudsector.
Bron: Wereldomroep