NOS NieuwsAangepast

Poetin: kernreactor Iran bijna klaar

De Russische premier Poetin zegt dat de kerncentrale in Bushehr in Iran deze zomer in gebruik wordt genomen. Rusland bouwt de reactor voor Iran.

De Amerikaanse minister Clinton zei vandaag in Moskou dat het onverstandig is om Iran nu de beschikking te geven over een kerncentrale. Ondanks ontkenningen van Iran is Clinton er niet van overtuigd dat Iran alleen vreedzame bedoelingen heeft met het nucleaire programma. Clinton drong er bij Rusland op aan de centrale niet op te starten totdat Iran bewijst dat het geen kernwapens ontwikkelt.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov reageerde direct op de opmerking van Clinton door te zeggen dat Rusland de centrale volgens plan gaat opstarten. Lavrov zei ook dat de bouw ervan van dichtbij is gevolgd door het internationaal atoomagentschap IAEA.

Sancties

Clinton noemt het leveren van de Russische kerncentrale "voorbarig" omdat het komt op het moment dat "we een duidelijke boodschap willen geven aan de Iraniërs". Clinton werkt hard aan deze 'boodschap': een ronde van nieuwe sancties tegen Iran.

Tegelijk onderhandelt zij in Rusland over de reductie van het aantal kernwapens. De VS en Rusland praten al bijna een jaar over een opvolger van het START-verdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl