'Waar Haïti-geld is, maakt me geen bal uit'
Door verslaggever Bert van Slooten
Wordt de 108,9 miljoen steun die Nederland via de SHO aan Haïti gaf wel goed besteed? Blijft er niks aan de strijkstok hangen? De Rekenkamer gaat controleren of van elke euro minimaal 93 cent gaat naar het land dat op 12 januari door een verschrikkelijke aardbeving werd getroffen.
Omdat het nog even duurt voor de resultaten van dat toezicht er zijn, zoekt de NOS ondertussen uit wat er met uw geld gebeurt.
Het is onmogelijk om te kijken waar elke in Nederland opgehaalde euro op Haïti precies aan wordt besteed, zegt de Nederlandse directeur van Unicef, Jan Bouke Wijbrandi.
Hij is net terug van een bezoek aan Haïti en heeft daar gezien dat er met man en macht wordt gewerkt aan de hulpverlening. En dat het een hele toer is om iedereen te helpen. "Er is een enorm tekort aan tenten. De problemen met de scholen zijn nog niet opgelost, veel scholen staan op instorten en kinderen durven de gebouwen niet binnen."
Schijnvertrouwen Vragen over de besteding van het giro 555-geld vindt hij wel relevant, maar als er specifiek wordt gevraagd of hij kan aangeven waar de Nederlandse euro aan wordt gegeven, reageert hij geprikkeld. "Dat is weer zo'n fantastisch Nederlandse vraag. Irrelevant, niet belangrijk."
Unicef doneert het geld aan Unicef Internationaal. Van giro 555 krijgt Unicef ongeveer veertien miljoen euro en daarvan wordt elf miljoen euro doorgesluisd richting hoofdkantoor. "Om elke euro in kaart te brengen is onbegonnen werk", zegt de directeur. Om er vervolgens nog een schepje boven op te doen: "Het maakt mij ook geen bal uit. Het hele idee van de Rekenkamer, ontstaan na de Tsunami, om een Nederlandse euro te volgen, vind ik een soort schijnvertrouwen."
Rekenkamer Unicef wil best verantwoording afleggen, maar dan internationaal. Op dit moment overleggen de samenwerkende hulporganisaties (SHO) nog met de Rekenkamer over hoe de cijfers precies in de boeken kunnen worden opgenomen. De Rekenkamer gaat overigens de boeken niet controleren, ze geeft alleen advies.
De andere organisaties laten via de SHO weten dat ze de problemen van Unicef kennen, maar houden nog steeds vast aan half april. Dat is de datum dat het eerste officiële overzicht moet verschijnen waarin staat waaraan al het in Nederland opgehaalde geld is uitgegeven.